Kassa

Medicijnresten gevonden in rundvlees

14-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5657 keer bekeken
  •  
vlees supermarkt kiloknaller 1127

In rundvlees zijn te hoge concentraties van verboden medicijnresten gevonden. Toezichthouder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trof overschrijdingen van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica aan. 

Volgens de NVWA is er een minimaal risico voor de volksgezondheid en is de hoogte van de overschrijdingen beperkt. Het nog aanwezige vlees in de keten is van de markt gehaald.

Overschrijdingen nader onderzocht

Van de in totaal 240 genomen proefmonsters bleken er bijna 50 sporen te bevatten van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica. De overschrijdingen kwamen aan het licht in een onderzoeksproject met een innovatieve detectiemethode.

De aanwezigheid van deze middelen is herleid naar een tiental dieren. Deze hadden een overschrijding van de maximale residu limiet (MRL) op pijnstillers en/of een positief monster op antibiotica of een ontstekingsremmer die niet bij runderen gebruikt mag worden.

De NVWA doet nader onderzoek en kijkt daarbij onder meer of er mogelijk sprake is van opzet. Dit gebeurt onder andere met inspecties bij de betrokken veehouders, handelaren en transporteurs. Dat onderzoek loopt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

pk49
pk4916 apr. 2022 - 19:47

en alweer een goede reden om vegetarisch te leven !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!