Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Medicijnprijzen ontbreken in nieuwe gedragscode farmaceuten

24 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
medicijnen 1127
In de nieuwe gedragscode van farmaceuten die moest gelden als ‘moreel kompas’ wordt niet gerept over medicijnprijzen. Dat meldt de Volkskrant. Eerder kondigde de industrie zelf aan op een ‘intrinsieke gedragsverandering’ te willen afstevenen als het gaat om transparantie en betaalbaarheid. Minister Bruins (Medische Zorg) is niet tevreden over de gedragscode die de geneesmiddelenindustrie voor zichzelf heeft opgesteld.
"Ik vind dat in een code voor farmaceutische bedrijven iets hoort te staan over goede medicijnen voor redelijke prijzen", zegt Bruins. De medicijnprijzen vormen al veel langer een pijnpunt. Minister Bruins en het Zorginstituut noemden de soms torenhoge prijzen eerder al ‘maatschappelijk onaanvaardbaar’, ‘onethisch’ en hingen er de kwalificatie ‘chantage’ aan.

‘Meer transparantie’

Minister Bruins vindt ook dat farmaceuten transparanter moeten zijn over hoe de prijzen van geneesmiddelen tot stand komen. Nu is dat volgens hem "volstrekt onvoldoende." Nog voordat dit kabinet afzwaait in 2021, wil de minister een verbeterde versie van de gedragscode.

Prijsafspraken ‘niet mogelijk’

Bindende prijsafspraken tussen de veertig aangesloten bedrijven zijn volgens Aarnoud Overkamp, voorzitter van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), helemaal niet mogelijk. De internationale hoofdkantoren van de farmaceuten zouden prijzen doorgaans bepalen. Bovendien zou de mededingingsautoriteit geen toestemming geven.

‘Paar tandjes scherper’

Volgens patentrechtendeskundige Ellen ’t Hoen hoeft het niet kunnen maken van prijsafspraken een toezegging om redelijke prijzen te hanteren niet in de weg te staan. André Rouvoet, voorzitter van een onafhankelijk adviescollege, vindt dat de code ‘een paar tandjes scherper’ kan.
Bron: Volkskrant / ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!