Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Medicijn voor MS-patiënten wordt niet meer vergoed

14-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tabletten medicijnen 930
Fampyra, een medicijn voor patiënten met multiple sclerose (MS) die nog niet in een rolstoel zitten, wordt vanaf 1 april niet meer vergoed. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) volgt het advies van het Zorginstituut, dat na onderzoek heeft geconcludeerd dat het middel niet effectief is.

Zorginstituut: medicijn is niet effectief

In 2016 besloot toenmalig minister Edith Schippers het middel voorwaardelijk toe te laten tot het basispakket, terwijl het Zorginstituut verder onderzoek deed naar het middel. Hoewel er wel MS-patiënten waren die mogelijk baat hadden bij het middel, concludeert het Zorginstituut toch dat het medicijn niet effectief is gebleken.

Stoppen 'niet gevaarlijk'

Van elke tien MS-patiënten die sinds 2016 Fampyra gebruikten, waren er ongeveer vier die op het middel reageerden, aldus het Zorginstituut. Drie van die vier zouden die reactie echter ook hebben gehad bij een placebo. Bruins benadrukt dat stoppen met het middel niet gevaarlijk is, een conclusie die wordt onderschreven door het Zorginstituut, patiëntenverenigingen en medici.
Fampyra blijven vergoeden zou jaarlijks 7 tot 20 miljoen euro per jaar kosten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!