Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Medicijn vertraagt gevolgen Parkinson

22-10-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4003404.jpg
Wereldwijd onderzoek, dat ook in Nederland heeft plaatsgevonden, heeft aangetoond dat een nieuw geneesmiddel de gevolgen van Parkinson vertraagt. Artsen spreken van een belangrijke stap voorwaarts, omdat er voor het eerst een medicijn is gevonden dat het verloop van de de ziekte beïnvloedt. Tot nu toe waren er alleen medicijnen beschikbaar die de symptomen verminderden.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine.
Het gaat om het geneesmiddel Azilect, waarin de stof rasagiline zit. Uit een internationale studie die drie jaar heeft geduurd en waaraan bijna twaalfhonderd patiënten hebben meegewerkt, blijkt dat de ziekte zich na anderhalf jaar 38 procent minder heeft ontwikkeld bij patiënten die in een vroeg stadium van hun ziekte één keer per dag een pilletje Azilect hebben geslikt. Bij een groep ter vergelijking gaven onderzoekers het medicijn pas na negen maanden.
Parkinson is een ernstige, ongeneeslijke hersenziekte waaraan ongeveer 30.000 tot 50.000 mensen lijden in Nederland. Hun zenuwcellen worden langzaam aangetast. Patiënten maken vaak verstarde bewegingen, hebben last van trillingen en kunnen psychische problemen krijgen zoals depressiviteit.
Het medicijn is geregistreerd in Nederland, maar wordt niet volledig vergoed door de ziektekostenverzekeraars. De fabrikant heeft het College van Zorgverzekeringen (CVZ) gevraagd te onderzoeken of hierin verandering kan komen. Naar verwachting duurt het onderzoek van het CVZ enkele maanden.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!