Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Medicijn kan aantal beroertes verlagen

31-08-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1146942.jpg
Met het nieuwe medicijn dabigatran kan het aantal beroertes bij mensen die aan hartritmestoornissen lijden, fors omlaag. Met het nieuwe antistollingsmiddel zouden patiënten 34 procent minder kans hebben op een beroerte. Dat is zondag bekendgemaakt tijdens een cardiologencongres in Barcelona. Ook de kans op ernstige bloedingen nemen sterk af: met 21 procent.
De werking van het nieuwe medicijn werd onderzocht bij ruim 18.000 patiënten in 44 landen, onder wie ruim 1200 Nederlanders. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het medisch vakblad The New England Journal of Medicine. In Nederland lijden ongeveer 240.000 mensen aan hartritmestoornissen.
Volgens onderzoeker A. Alings, als cardioloog verbonden aan het Amphia Ziekenhuis in Breda, is het medicijn beter dan de bestaande middelen, omdat het herseninfarcten voorkomt. Daarbij is het ook veiliger omdat het minder bloedingen veroorzaakt. Bovendien is het makkelijker in gebruik omdat de patiënt niet meer naar de trombosedienst hoeft.
De Maastrichtse hoogleraar Harry Crijns erkent de voordelen van het nieuwe middel. Al heeft hij twijfels over de claim dat het minder bloedingen veroorzaakt. Crijns verwacht dat cardiologen het medicijn opnemen in de richtlijn om het aantal beroertes voor patiënten met hartritmestoornissen te vookomen.
Ongeveer 210.000 patiënten in Nederland krijgen momenteel een bloedverdunner om het risico op een beroerte te verkleinen. De huidige antistollingsmiddelen zijn echter moeiljk in te stellen, waardoor regelmatig controle bij de trombosedienst noodzakelijk is.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!