Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Medewerkers NS nemen vuilniszak in de hand

02-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
trein-binnenkant_19.jpg
De NS zet vrijdag op verschillende plekken in het land kantoormedewerkers in om de ergste losse rommel in de treinen op te ruimen. Doordat er landelijk vele schoonmakers in staking zijn, worden treinreizigers de laatste dagen geconfronteerd met veel niet geleegde prullenbakken, viezigheid en troep die door de coupés slingert.
Vrijwilligers
Het is nog onbekend hoeveel werknemers van het spoorbedrijf met een vuilniszak door de trein zullen gaan. Er worden alleen personeelsleden ingezet die zich daar vrijwillig voor opgeven en de inschrijving hiervoor loopt nog, meldde NS donderdagavond.
'Overlast minimaliseren'
De maatregel is vooral bedoeld om ,,de ergste nood te lenigen en onveilige situaties te voorkomen''. ,,NS beseft dat dit een druppel op de gloeiende plaat is, maar zo trachten wij overlast voor de reiziger waar mogelijk te minimaliseren'', aldus de gedupeerde onderneming.
Reizigers worden verder opgeroepen hun kranten en bijvoorbeeld koffiekopjes zo veel mogelijk mee te nemen uit de trein. Ook is de NS een proef gestart met afvaltasjes, waarmee reizigers en personeel hun afval eenvoudig mee kunnen nemen.
Staking
Het cao-conflict in de schoonmaaksector speelt tussen de landelijke werkgevers in de schoonmaak (OSB) en vakbond FNV Bondgenoten. De NS benadrukt hierin geen partij te zijn, maar het bedrijf wordt wel in het conflict betrokken doordat een deel van de medewerkers van door NS ingehuurde treinschoonmaakbedrijven als Hago Railservices (HRS) het werk heeft neergelegd.
De NS deed eerder deze week nog een oproep aan FNV en de werkgevers om een bemiddelaar aan te stellen om de onderhandelingen tussen beiden vlot te trekken. Maar werkgeversorganisatie OSB ziet niets in dat plan. OSB en FNV zetten donderdag wel samen de handtekening onder een verbrede code voor verantwoordelijk marktgedrag. Op het gebied van loon en arbeidsvoorwaarden zijn de partijen echter nog altijd niet nader tot elkaar gekomen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!