Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Medewerkers coronatestlijn toegang tot alle persoonsgegevens

17 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
coronavirus 1127

Honderden medewerkers van de coronatestlijn hebben toegang tot de persoonlijke gegevens van iedereen die de coronatest laat uitvoeren. Deze medewerkers zouden daar niet bij mogen voor hun werk, blijkt uit rond gang van Nieuwsuur onder (ex-)medewerkers.

Medewerkers van de coronatestlijn plannen afspraken in en bellen testuitslagen door. Ze hebben echter via geboortedatum en achternaam, een straatnaam en postcode of een BSN-nummer via IT-systeem CoronIT toegang tot alle testafspraken, uitslagen, medische aantekeningen en telefoonnummers, ook van de mensen die ze niét hoeven te bellen.

Zo kunnen medewerkers positieve en negatieve testuitslagen opzoeken of bijvoorbeeld de testgegevens van bekende Nederlanders, collega's of de buurman. Ook worden gegevens zoals 06-nummers en testuitslagen soms gedeeld in WhatsApp-groepen waarin medewerkers elkaar om hulp vragen, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Bron: Nieuwsuur

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!