Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'McDonald's misleidt klanten over plofkip'

25-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
plofkip_07.jpg
McDonald's mag niet meer liegen tegen klanten over de kip die de fastfoodketen verkoopt. De Reclame Code Commissie (RCC) heeft hierover geoordeelt na een klacht van Wakker Dier. Ook mag McDonald's niet langer ontkennen dat de kip die het bedrijf verkoopt fysieke problemen heeft, zoals kreupelheid. Wakker Dier diende een klacht in omdat McDonald's al bijna twee jaar liegt over plofkip in interviews en op de website. Daarnaast heeft het bedrijf altijd 'nee' geantwoord op vragen van consumenten of er plofkip zit in de McChicken. De Reclame Code Commissie heeft dit als misleidend bestempeld.
'Liegebeest-trofee'
Na de 'Liegebeest-trofee'dat vorig jaar werd uitgereikt in een programma van Kassa, heeft McDonald's de informatieverstrekking naar klanten toe niet aangepast. Ook op de speciale 'meer weten'-website waarin de keten pretendeert het verhaal achter de producten te vertellen, komt het welzijn van de kip niet naar voren.
Plofkip
De plofkip is een kip die zo is doorgefokt op snelle groei, dat ze al in 6 weken het slachtgewicht van ruim 2 kilo bereikt. De kippen worden met zo'n 20 anderen op een vierkante meter gehouden in dichte stallen.
Beter Leven Kenmerk
Wakker Dier spoort bedrijven aan om over te stappen op kip met minimaal 1 ster van het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming. Deze kippen groeien langzamer en hebben 85% minder antibiotica dan een plofkip. Veel A-merken, ziekenhuizen, bedrijfskantines en alle merken babyvoeding hebben al wel de stap gemaakt naar diervriendelijkere kip. In 2013 koos ook de consument - ondanks het gestunt van de supermarkten met plofkip – veel vaker voor kip met een keurmerk.
WakkerDier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!