Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'MBO's en middelbare scholen moeten snel weer open'

06-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
studenten scholieren klas 1127
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer wil dat de mbo-opleidingen en middelbare scholen zo snel mogelijk weer opengaan. "Laten we alsjeblieft proberen om jongeren voor de zomer nog een paar maanden een béétje structuur te bieden", zegt zij tegenover NRC.
Kalverboer signaleert een "stille ramp" onder de jeugd. Het is volgens haar al langer bekend dat jongeren als gevolg van de coronamaatregelen vaker last hebben van psychische klachten als eenzaamheid en depressie. Maar beleid vanuit Den Haag richt zich volgens Kalverboer vooral op de verspreiding van het coronavirus. "Het gaat alleen maar over de korte termijn, de dagkoersen. Alsof niet doordringt dat dit beleid op de lange termijn vooral kinderen en jongeren treft."

'Te weinig gedacht aan belang jeugd'

Volgens de Kinderombudsvrouw wordt in de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en in de coronapersconferenties van de regering maar weinig rekening gehouden met de belangen van de jeugd. "Het gaat voortdurend over de opening van winkels en terrassen, over fieldlabs en vaccinatiestrategieën", stelt zij. "Maar ondertussen mogen studenten in het mbo en hoger onderwijs nog maar een dag per week naar school en zitten leerlingen in het voortgezet onderwijs gemiddeld drie dagen per week thuis."
De Kinderombudsvrouw vreest dat de huidige generatie jeugdigen het "op allerlei fronten" pittig gaat krijgen. "Zij hebben zich op een cruciale leeftijd niet op een normale manier kunnen ontwikkelen door sociale isolatie en gebrek aan structuur. Dat kan leiden tot mentale problemen. En hoe eerder je daar in je leven mee te maken krijgt, hoe groter de invloed is op de rest van je leven. Daar maak ik me enorme zorgen over." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!