Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mazelen en salmonella kostten 6 miljoen euro

20-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_3_58.jpg
De laatste mazelenepidemie en de uitbraak van salmonella door gerookte zalm hebben respectievelijk 3,9 miljoen en 1,7 miljoen euro gekost. Dit blijkt uit het RIVM-rapport ‘Staat van Infectieziekten in Nederland 2014’. De berekening is gemaakt om inzicht te krijgen in de kosten van de behandeling, preventie en bestrijding van infectieziekten.
Laatste uitbraak
De laatste uitbraak van mazelen in Nederland begon in 2013 en eindigde in de eerste maanden van 2014. In die periode zijn 2700 zieken gemeld en is er 3,9 miljoen euro besteed om de epidemie te bestrijden. De grootste kostenposten waren de werkzaamheden van de betrokken GGD’en en de ziekenhuisopname van ernstig zieke patiënten.
Bron van de besmetting
Bij de salmonella-uitbraak, door besmette zalm van visverwerker Foppen in Harderwijk, zijn 1149 ziektegevallen gemeld. Een groot deel van het totaalbedrag van 1,7 miljoen euro ging naar de inzet van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), om de bron van de besmetting op te sporen, en naar de kosten van ziekenhuisopnames.
Vorig jaar stond verder vooral in het teken van de wereldwijde ebola-epidemie. Ook was er veel aandacht voor MERS, het virus dat luchtwegklachten veroorzaakt. Dat is in 2014 voor het eerst in ons land vastgesteld, bij twee patiënten.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!