Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Maximumtarief voor telefoontje en sms naar ander EU-land

06-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
telecom 930x520
Bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land mag niet meer dan 19 eurocent per minuut kosten, een sms niet meer dan 6 cent. De lidstaten, Europese Commissie en het Europees Parlement hebben daar in Brussel woensdagmorgen na maandenlang onderhandelen een politiek akkoord over bereikt. De maximumtarieven moeten gaan gelden voor alle buitenlandse gesprekken en sms'jes binnen de 28 lidstaten.

Roaming al afgeschaft

De stap volgt op het afschaffen van de roamingkosten in juni vorig jaar. Het akkoord moet nog formeel worden afgerond. Daarna hebben de lidstaten twee jaar om de wetgeving nationaal in te voeren.
Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (CDA) is zeer tevreden. ,,Alleen de roamingtarieven schrappen was half werk geweest. Voor bellers in Nederland zijn deze maximumtarieven een flinke verbetering.''
De telecomdeal moet ook zorgen voor investeringen in glasvezelbreedband en voldoende radiospectrum voor de 5G-netwerken van de toekomst. EU-commissaris Mariya Gabriel (digitale economie): ,,Deze nieuwe regels zijn essentieel voor Europa’s digitale toekomst. Ze leiden tot betere diensten voor de consument en tot heel snelle netwerken.’’

'Gemiste kans'

ETNO, de Europese associatie van telecomaanbieders, noemt de overeengekomen regelgeving ,,een gemiste kans''. Volgens de organisatie wordt de wet nu nog ingewikkelder voor de industrie en zal die niet de ,,broodnodige stormloop'' op investeringen in 5G-netwerken ontketenen. De industrie is teleurgesteld dat de vergunningen maar twintig jaar geldig zullen zijn.
Brussel schat dat er 500 tot 600 miljard euro nodig is om de EU digitaal klaar te maken. ANP

Meer over:

telecom, tarieven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

audb
audb6 jun. 2018 - 15:00

Vergeten wordt dat voor 5 ghz band veel meer antennes nodig zijn dan nu al het geval is omdat het signaal minder ver door een gebouw heen gaat wat nu al het geval is met WiFi. Maar een veel malen grotere probleem is glas vezel wat nu voornamelijk in handen is van KPN dochter Regfiber. Was het niet dat voor dat KPN de groot aandeelhouder de aanleg nog redelijk traag ging nu gaat het extreem trager omdat KPN liever inzet op 4G en 5G. Deden ze dat nu maar in gebieden waar ze weinig klanten zou kunnen aansluiten op glasvezel maar zelfs Amsterdam is maar zeer beperkt glasvezel aangelegd. Alleen en IJburg en zeeburg waar nieuwbouw is en ook het grotere geld zit mag genieten van glasvezel. Ook Almere en een deel van Lelystad hebben al glasvezel maar juit in Lelystad zijn er genoeg mensen die het alweer hebben opgezegd omdat het verkeerd was aangesloten(?)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!