Kassa

'Maximumrente van 5% op sociale kredieten'

16-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
jasper van dijk sp 930
Er moet een maximumtarief van 5% komen voor sociale kredieten die via de gemeente worden verstrekt. Dat zegt het Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP zaterdag tijdens de uitzending van Kassa. De partij wil zo woekerrentes tegengaan. In sommige gemeenten geldt een maximaal tarief van 14% voor de sociale kredieten. Dat is het maximale percentage dat wettelijk is toegestaan.

'Budget vrijmaken voor verlaging'

Volgens Van Dijk kunnen gemeenten best budget vrijmaken voor het verlagen van de rente. Dat bewijst de gemeente Apeldoorn. In Kassa vertelt wethouder Johan Kruithof dat de gemeente per jaar zo’n 90.000 euro kwijt is aan een verlaging van het rentepercentage voor sociale kredieten. Op een begroting van 700 miljoen euro kan dat zonder expliciet andere uitgaven te moeten schrappen. Door de verlaging betalen inwoners van Apeldoorn nu maximaal 2,1% rente op een sociaal krediet.
Van Dijk gaat het voorstel om een maximumtarief van 5% in te stellen voor de sociale kredieten komende woensdag inbrengen in de Tweede Kamer. Dan wordt de begroting van het ministerie van Sociale Zaken behandeld.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

popcullen
popcullen17 dec. 2017 - 3:38

Overdracht van verplichtingen van regeringen aan gemeentes is zo ondemocratisch. Er moeten nationale regels komen die voor alle burgers gelijk zijn, het is oneerlijk dat er zo grote verschillen zijn in de kwaliteit van voorzieningen tussen gemeentes.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!