Kassa

Maximum aan 'foute' vetten in voedsel

  •  
08-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kroket snack 930x520
De hoeveelheid industriële 'foute' vetten in snacks en andere etenswaren in Europa wordt aan een maximum gebonden. De EU-lidstaten zijn akkoord gegaan met een voorstel om maximaal 2 procent zogeheten transvetten in voedingsmiddelen toe te staan.
De maatregel moet het eten van gezonder voedsel bevorderen. Transvetten zijn nog ongezonder dan verzadigde vetten en verhogen de kans op hartaanvallen, onvruchtbaarheid, alzheimer, diabetes en zwaarlijvigheid. Dergelijke vetten zitten van nature overigens ook in vlees en zuivel.

Sterfgevallen

Studies wijzen uit dat de inname van transvetzuren zo laag mogelijk moet zijn om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Een op de zeven sterfgevallen in de EU is eraan gerelateerd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet een volwassene dagelijks niet meer dan 2,2 gram aan transvetten consumeren.

Wettelijk limiet

Het Europees Parlement had twee jaar geleden opgeroepen tot een wettelijke limiet. Het heeft het recht om de komende twee maanden het besluit nog tegen te houden, maar de verwachting is dat de maatregel daarna snel in werking treedt.
EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) verwacht dat het besluit leidt tot ,,concrete acties om een einde te maken aan industrieel geproduceerde transvetten’’. ANP

Meer over:

voedsel, vetten
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

manwijf
manwijf10 dec. 2018 - 9:07

Ik vraag me af waar het toch zo plotseling vandaan komt, dat we opeens gezond moeten gaan doen. Wie heeft hier zoveel belang bij? Het is immers al zoveel jaren bekend, dat de voedingsmiddelenindustrie (met als grote speler Unilever) er een potje van maakt. En vroeg dood gaan heeft voor de bv NL toch meer voordelen zou je zeggen. 

gypsyjoy
gypsyjoy9 dec. 2018 - 18:19

Net als de tekst "geen kunstmatige zoetstof" toegevoegd. Blijkt er stevia in te zitten. Stevia is in handen van Natrena gevallen en is wit.....kunstmatiger kan het bijna niet.

gypsyjoy
gypsyjoy9 dec. 2018 - 18:17

De voedingsmiddelen giganten vinden vast wel weer een omweg. Of kopen weer eens een wetenschapper om die de aandacht verlegt of de boel verdraait. Zo gaat het immers al 10tallen jaren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!