Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huren in 2021 stijgt met 2,4 of 5,4 procent

24-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
464 keer bekeken
  •  
woning huis kopen huren hypotheek 1127
Voor zowel de vrije als de sociale huursector ligt de maximale huurverhoging komend jaar op 2,4 procent. Middeninkomens in een sociale huurwoning kunnen wel een hogere huurverhoging krijgen die oploopt tot maximaal 5,4 procent. Dat meldt de Woonbond. Ongeveer 260.000 hurende huishoudens bij woningcorporaties met een laag inkomen kunnen rekenen op een huurverlaging in 2021.
Het is voor het eerst dat er een maximale jaarlijkse huurverhoging gaat gelden voor de vrije sector. Het parlement moet nog wel instemmen met de wet daarover.

Middeninkomens

Huurders met een middeninkomen in een sociale huurwoning bij een woningcorporatie of bij een particuliere verhuurder kunnen een hogere huurverhoging krijgen. Vanaf een huishoudinkomen van 44.655 euro is de maximale huurverhoging 5,4 procent. Die inkomensafhankelijke huurverhoging kunnen huurders ook krijgen als ze al in een dure sociale huurwoning wonen.

Inflatie

Corporaties moeten de gemiddelde huurverhoging over alle sociale huurwoningen (de ‘huursom’) beperken tot inflatie, aldus de Woonbond. Dat betekent dat de gemiddelde huurverhoging van sociale huurwoningen bij een corporatie niet hoger zal zijn dan 1,4 procent. Er kan maximaal 1 procent bovenop komen als er lokaal afspraken zijn gemaakt zijn om extra te investeren in nieuwbouw.

Huurverlaging

Huishoudens met een hoge huur en laag inkomen die huren bij een woningcorporatie krijgen in 2021 een huurverlaging. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om 260.000 hurende huishoudens. Huurders die al langer een laag inkomen hebben krijgen automatisch huurverlaging. Huurders die na 2019 een inkomensdaling hebben gehad, moeten zelf een verlaging aanvragen. ANP

Meer over:

huur, huurwoning
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!