Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Maximaal 250 extra geneeskundestudenten'

17-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
arts_01.jpg
De acht medische faculteiten kunnen niet meer dan 250 extra geneeskundestudenten aan. Bij een hoger aantal wordt het problematisch, lieten de universiteiten het tijdschrift Medisch Contact weten. Nu worden jaarlijks 2850 eerstejaars toegelaten tot de opleiding geneeskunde.
De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) adviseerde onlangs het maximum aantal studenten te verruimen. Binnen vijf jaar zou de zogenoemde numerus fixus moeten worden losgelaten. De universiteiten willen dat niet, omdat zij het kleinschalige onderwijs willen behouden, schrijft het tijdschrift woensdag.
De RVZ pleit voor het afschaffen van het maximum aantal studenten, omdat dat kan helpen het tekort aan bepaalde medisch specialisten weg te werken. Bovendien zijn steeds meer medici nodig omdat de vraag naar zorg toeneemt. Dat ligt voor een groot deel aan de vergrijzing. ,,In de toekomst zullen de tekorten alleen maar groter worden'', aldus de raad.
Minister Ronald Plasterk van Onderwijs besloot onlangs al wel dat de loting voor de studie geneeskunde wordt afgeschaft. Vanaf 2011 komt er een nieuwe regeling. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!