Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Matrasadvies kan stuk beter

25-09-2008
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Vergeleken bij de rest van Europa geven verkopers in Nederlandse beddenwinkels over het algemeen het beste advies. Dat zegt Bart Haex, die bij de Universiteit van Leuven bedsystemen onderzoekt. Maar ook Nederlandse verkopers slaan nog wel eens de plank mis.
Dat blijkt uit een rondje mystery-shopping. Twee Kassa-medewerkers bezochten zes winkels op zoek naar een nieuw matras. Laura is 1.59 meter en weegt 59 kilo, Frank is 1.93 meter en weegt bijna 100 kilo. Ze hebben al een bed van 1.60 meter breed. Vraag één was natuurlijk: kunnen ze samen op één matras of moet ze elk een eigen matras. Gezien het grote verschil in gewicht en bouw is er maar één antwoord mogelijk, zegt Bart Haex, elk een eigen matras met andere eigenschappen. Slechts één van de zes verkopers was daar stellig over. De andere vijf hadden sterk de neiging mee te gaan in de veronderstelde voorkeur van het paar om lekker op één matras te kunnen liggen.
Boxspring
Ook over de vraag of een boxspring voor hun geschikt zou zijn, verschilden de meningen. De ene verkoper wijst het helemaal van de hand, wijzend op Frank: “met uw lengte en gewicht ligt u als een banaan in een boxspring.” Maar er waren ook winkels die een boxspring een prima keus vonden.
Bart Haex: De oorspronkelijke boxspringcombinatie – een pocketveringmatras op een beklede doos met veren – is erg onstabiel en daardoor voor deze meneer ongeschikt. Op de Europese markt zijn daarom boxsprings ontwikkeld die een veel hardere bodem hebben, die bijna gaan lijken op een lattenbodem, maar dan veel duurder.
Hardheid
Hoe hard moet een matras eigenlijk zijn? Gewicht speelt daarbij een belangrijke rol, zo laten bijna alle verkopers blijken. Maar alleen letten op gewicht is onvoldoende, zegt Haex. Je moet ook kijken hoe iemand gebouwd is en of hij een rug- of zijslaper is. Met name zijslapers en mensen met uitgesproken vormen hebben baat bij zones met verschillende soepelheid, om extra ondersteuning te kunnen geven.
En voor welk materiaal moeten we kiezen? Verkopers zeggen vaak dat dat een kwestie van smaak is. Maar volgens Haex hangt het samen met hoe kouwelijk iemand is en hoeveel hij ‘s nachts transpireert. Veel transpiratie moet leiden tot een advies voor een ventilerend matras, zoals pocketvering. Kouwelijke mensen kunnen baat hebben bij een latex matras of sommige schuimmatrassen.
Bodem
En dan de bodem waarop het matras moet liggen. Ons koppel had al twee lattenbodems. Volgens sommige verkopers zijn die ongeschikt voor pocketveringmatrassen. Haex: Dat geldt voor de oudere generaties pocketveringmatrassen, die hadden een stugge onderkant en dat is een probleem op de flexibele latten, zeker als ze wat verder uit elkaar staan. Maar de huidige generatie pocketveringmatrassen is veel soepeler en kan dus rustig op zo’n bodem.
Verder wijst Haex nog op het feit dat ook het soort bedbodem kan helpen om delen van het lichaam beter te ondersteunen. Je hebt latten die in stijfheid en hoogte verstelbaar zijn. En je hebt bodems die geheel of gedeeltelijk uit schoteltjes bestaan die naar alle kanten kunnen kantelen. Dit zijn wat duurdere systemen die – waarschuwt hij – alleen zin hebben als je een matras kiest die de flexibele eigenschappen van de bodem kunnen doorgeven.
Kosten
En wat voor bedrag moeten we uitgeven aan een matras? Voor 200 à 300 euro hebben we een redelijk eenpersoonsmatras, maar voor allerlei extra eigenschappen en langere duurzaamheid betaal je al gauw meer. Maar het is niet een kwestie van: hoe duurder, hoe beter, zegt Haex. En inderdaad: de Consumentenbond heeft vorig jaar in een test al laten zien dat een peperdure Hästens niet beter is dan een veel goedkoper vergelijkbaar bed bij Ikea.
Conclusie van Bart Haex: verkopers zijn nog te veel geneigd om te zeggen dat de keuze van een matras een kwestie van smaak is, terwijl er een aantal objectieve factoren zijn die de keus voor een flink deel bepalen: gewicht, lichaamsbouw, slaaphouding, warmtegevoeligheid en mate van transpireren. Volgens Haex zou de branche zich nog beter bewust moeten zijn van het feit dat het uiteindelijk gaat om de gezondheid van mensen. Wie op een verkeerd matras ligt, kan slaapproblemen krijgen en last van nek-, schouder- en rugklachten.
de uitslag van de enquête op onze site.
Nog veel meer informatie leest u in het gloednieuwe 'Kassa Magazine' , dat deze week voor het eerst verschijnt!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!