'Marsepein allemaal van echte amandelen'
27-11-2012
• leestijd 1 minuten
Ondanks dat de prijzen soms met een factor 10 verschillen, is al het marsepein in de Nederlandse schappen gemaakt van echte amandelen. Dat concludeert dinsdag onderzoeksbureauRIKILTvan Wageningen University.
Analyses
De onderzoekers kochten verschillende soorten marsepein bij diverse winkels. Met behulp van DNA-analyses en geavanceerde eiwitidentificatie werd vervolgens gekeken of de marsepein uit amandelen, of ook uit andere noten en bonen bestond. Dit leverde, evenals microscopisch onderzoek en uitgebreide vetzuuranalyses, geen noemenswaardige verschillen op.
Lokale bakker onderscheidt zich
Naast amandelen wordt marsepein gemaakt van suiker en indien gewenst kleur- en smaakstoffen. RIKILT kon daarom wel afwijkingen waarnemen in de geur van het snoepgoed. ,,Met name de marsepein van de lokale bakkerijen was onderscheidend ten opzichte van de winkelketens'', aldus de onderzoekers. ANP