Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Marktplaats verhandelt verboden nazi-spullen'

07-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
370 keer bekeken
  •  
195x90_marktplaats_02.jpg
Geen tweedehands speelgoed, fiets of babykleren maar nazi-spullen. Op Marktplaats circuleren er gemiddeld tweeduizend advertenties waarin nazi-artikelen te koop aangeboden worden. Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) maakt zich zorgen over de ongecontroleerde verkoop van deze spullen op Marktplaats.
Verboden
Heb je toevallig nazi-spullen op zolder liggen, bied het dan aan het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) aan of het Anne Frank Huis , maar ga het niet te koop aanbieden op Marktplaats. Het is zelfs verboden om geld te verdienen met de verkoop van nazi-spullen, zegt Voet. Na een aantal klachten over de verkoop van Jodensterren, SS-dolken en een Hitler-buste kwam CIDI de verkoop op het spoor. "Het begint de vorm te krijgen van een verkoopindustrie en daar moeten we voor waken, vertelt Voet".
'Geen absoluut verbod'
Marktplaats zelf trekt zich geen blaam van al het ophef. Schriftelijk laat de verkoopsite weten dat de verkoop van de spullen op Marktplaats onder strikte voorwaarden gebeurt. Zo moeten alle nazi-tekens zoals de Swastika in de advertentie afgeplakt worden. Ook laat Marktplaats weten dat er in Nederland geen absoluut verbod is op de verkoop van spullen uit nazi-Duitsland.
Artikel 137E
Advocaat Gerard Spong is het hier niet mee eens. Spong zegt dat volgens artikel 137E van het wetboek de handel in of het openbaar maken van nazi-artikelen wel verboden is. Voet is blij met de uitspraak van Spong. "Het geeft wat meer duidelijkheid, want ook al zijn de tekens afgeplakt, het blijft nazi-materiaal, zegt Esther Voet."
Tipsysteem
Marktplaats geeft aan dat er een tipsysteem is, waarbij men beledigende of aanstootgevende advertenties kan melden. Esther Voet vindt het tipsysyteem niet goed werken. Volgens Voet is het nog te omslachtig, je moet eerst op een advertentie klikken, naar beneden scrollen om dan pas bij de tip Butten te komen. Voet zegt dat het duidelijk zichtbaar direct naast de advertentie moet staan.
Ultimatum
Het CIDI geeft Marktplaats de ruimte om haar leven te beteren en een kans om een duidelijk zichtbaar tipsysteem op te zetten. Ook moeten nazi-spullen goed gescreend worden. "Mochten er geen veranderingen komen, dan stappen wij naar de rechter, zegt Voet."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!