Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Marktplaats past regels nazispullen aan

27-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Marktplaats_logo1.jpg
De regels op verkoopsite Marktplaats worden aangepast. Dat moet voorkomen dat er wordt gehandeld in illegale nazispullen. Dat heeft Marktplaats vrijdag laten weten aan het ANP. Kassa liet eerder deze maand zien dat er op Marktplaats gemiddeld tweeduizend advertenties waren te vinden waarin nazi-artikelen te koop werden aangeboden.
Afgeplakte symbolen mag ook niet meer
In de oude voorwaarden van Marktplaats stond onder meer dat zichtbare nazisymbolen waren verboden, maar dat advertenties wel mochten wanneer de verkoper de nazitekens had afgeplakt. Voortaan mogen ook afgeplakte objecten niet meer. ,,Denk bijvoorbeeld aan een nazidolk met een hakenkruis. Die mag niet worden verhandeld, ook niet als de swastika is afgeplakt. Wanneer er een swastika op staat, mag het gewoon niet'', aldus een woordvoerder.
Wel nog munten en postzegels
Wat nog wel mag worden verkocht, zijn bijvoorbeeld munten en postzegels uit nazi-Duitsland, ook als er hakenkruisen of andere nazisymbolen op staan. Hetzelfde geldt voor historische films en boeken.
Marktplaats sprak eerder deze maand met het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) over de handel in nazivoorwerpen. Volgens het CIDI waren honderden advertenties ,,zo ontzettend duidelijk niet koosjer''. Over het toestaan van afplakken zei CIDI-directeur Esther Voet toen dat ,,zo'n plakkertje natuurlijk het eerste is dat een koper weghaalt.''
Het CIDI had uitspraken van rechters over de verkoop van nazispullen aan Marktplaats gegeven. Juristen van de site hebben de vonnissen bestudeerd en nu zijn de regels dus veranderd.
CIDI: 'Goede vooruitgang'
Het CIDI is tevreden over het besluit van Marktplaats. Directeur Voet noemt de stap ,,echt een goede vooruitgang. We zijn er heel blij mee dat ze de regels aanscherpen. Dit is bemoedigend.'' ANP/Kassa
Bekijk hier het fragment uit de Kassa-uitzending, 7-12-2013
'Marktplaats verhandelt verboden nazi-spullen'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!