Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Marktplaats: pas op voor gevaarlijke links

15-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
marktplaats stelen phishing 2 930
Phishing. Het gebeurt in hoge mate en nu ook op het populaire Marktplaats. Hoe? "Maak eventjes 1 cent naar me over, zodat ik zeker weet dat je bent wie je zegt dat je bent."
Deze oplichtingstruc wordt veel gebruikt op Marktplaats. Wie erin trapt, komt op een nagemaakte bankiersite. Wanneer hij of zij hier een gebruikersnaam en wachtwoord opgeeft, laat zijn of haar gegevens voor internetbankieren achter voor oplichters. Die kunnen vervolgens eenvoudig diens geld stelen. Daar gaan Marktplaats, banken en de politie nu samen tegen optreden.

Achterhalen van phishing-sites

Marktplaats controleert in zijn app het adres waar een gebruiker een ander naartoe wil laten gaan. "Als dat het goede adres is van een betaalomgeving van een bekende bank, dan word je in één keer doorgestuurd", aldus een woordvoerder. Is het een ander adres, een onofficiële betaalsite, dan verschijnt voortaan een waarschuwing in beeld om goed op te letten, omdat het misschien een zogenoemde phishing-site is.

Gelijk Oversteken

Marktplaats ziet de laatste tijd veel oplichtingspogingen rond de dienst Gelijk Oversteken. Bij die service maakt een koper geld over naar een derde rekening. Pas als de bestelling is geleverd, gaat dat geld naar de verkoper. Wordt er niets verstuurd, krijgt de koper het geld terug. Maar sommige oplichters proberen mensen naar een andere plek te lokken.

Betaalverzoekfraude

"De politie werkt doorlopend samen met publieke en private partijen om phishing tegen te gaan", aldus teamleider Caroline Sander van de Electronic Crimes Task Force van de politie. "We zagen de laatste tijd een toename in het aantal aangiftes van betaalverzoekfraude en Marktplaats werd daarbij vaak genoemd."

Aangiftes leiden tot beter inzicht in criminelen

Dankzij aangiftes krijgt de politie beter zicht op hoe criminelen te werk gaan. "Dat is nodig om de daders op te sporen, maar ook om de oplichtingspraktijken te verstoren", aldus Sander. "De politie kan met de informatie ook mensen informeren hoe ze kunnen voorkomen dat ze de dupe worden van phishing." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!