Kassa

Marktplaats: pas op voor gevaarlijke links

  •  
15-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
marktplaats stelen phishing 2 930
Phishing. Het gebeurt in hoge mate en nu ook op het populaire Marktplaats. Hoe? "Maak eventjes 1 cent naar me over, zodat ik zeker weet dat je bent wie je zegt dat je bent."
Deze oplichtingstruc wordt veel gebruikt op Marktplaats. Wie erin trapt, komt op een nagemaakte bankiersite. Wanneer hij of zij hier een gebruikersnaam en wachtwoord opgeeft, laat zijn of haar gegevens voor internetbankieren achter voor oplichters. Die kunnen vervolgens eenvoudig diens geld stelen. Daar gaan Marktplaats, banken en de politie nu samen tegen optreden.

Achterhalen van phishing-sites

Marktplaats controleert in zijn app het adres waar een gebruiker een ander naartoe wil laten gaan. "Als dat het goede adres is van een betaalomgeving van een bekende bank, dan word je in één keer doorgestuurd", aldus een woordvoerder. Is het een ander adres, een onofficiële betaalsite, dan verschijnt voortaan een waarschuwing in beeld om goed op te letten, omdat het misschien een zogenoemde phishing-site is.

Gelijk Oversteken

Marktplaats ziet de laatste tijd veel oplichtingspogingen rond de dienst Gelijk Oversteken. Bij die service maakt een koper geld over naar een derde rekening. Pas als de bestelling is geleverd, gaat dat geld naar de verkoper. Wordt er niets verstuurd, krijgt de koper het geld terug. Maar sommige oplichters proberen mensen naar een andere plek te lokken.

Betaalverzoekfraude

"De politie werkt doorlopend samen met publieke en private partijen om phishing tegen te gaan", aldus teamleider Caroline Sander van de Electronic Crimes Task Force van de politie. "We zagen de laatste tijd een toename in het aantal aangiftes van betaalverzoekfraude en Marktplaats werd daarbij vaak genoemd."

Aangiftes leiden tot beter inzicht in criminelen

Dankzij aangiftes krijgt de politie beter zicht op hoe criminelen te werk gaan. "Dat is nodig om de daders op te sporen, maar ook om de oplichtingspraktijken te verstoren", aldus Sander. "De politie kan met de informatie ook mensen informeren hoe ze kunnen voorkomen dat ze de dupe worden van phishing." ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

harrybre
harrybre15 jul. 2019 - 16:09

En daarom klink ik ook NOOIT op een aangeleverde link in zo'n bericht.Naar de website van mijn bank ga ik altijd "op eigen gelegenheid", weet ik zeker dat ik op de site van MIJN bank kom. ( bijv via Startpagina, en dan eerst even naar een krant of zo klikken. Geen internet oplichter, die Startpagina.nl zo goed gaat namaken)Verder: ik snap het geld buiten mijn reader om niet. Men zou dan toch ook MIJN bankpas moeten hebben, waarmee mede het codegetal gegenereerd wordt om over te kunnen boeken ? Met mijn inlogcodes kan je kijken, maar aankomen niet. ( of zie ik iets over het hoofd) En politie & justitie ? ? Schater... Paar jaar geleden werd een Chinees opgelicht voor € €153.790,- Hierbij werd mijn bedrijfsnaam, BTW nummer EORI nummer enz misbruikt. Niemand doet iets, zelfs niet de faciliterende bank, ING.

1 Reactie
snuffelbaard
snuffelbaard16 jul. 2019 - 9:54

onbegrijpelijk dat de banken niets doen.. Moet toch een makkie zijn..

mcavanleeuwen@live.nl
mcavanleeuwen@live.nl15 jul. 2019 - 15:59

hoe kunnen mensen geld overmaken als je iets niet ziet ja een foto   maar daar heb je niks aan    vindt het stom dat de mensen daar in trappen   dit heb volgens mijn niks te maken met marktplaats     ik denk wel dat marktplaats iets kan doen    voor  de mensen waar hun naam voor gebruikt worden om auto te verkopen maar als nog kijk ik dan graag  zelf ook bij de garage kopen met meer mensen in de buurt en wel thuis niet buiten op straat stom stom 

Hayabusa
Hayabusa15 jul. 2019 - 15:36

Komt marktplaats aan.nu pas!! heb diverse mp accounts gemeld meerdere keren.en?+ accounts Staan er nog steeds op dus kunnen gewoon doorgaan met hun praktijken 

Jean Festraets.
Jean Festraets.15 jul. 2019 - 14:30

Beste Kort en goed: GEEN l cent overmaken is het veiligst van al. Jean.

Catweazel
Catweazel15 jul. 2019 - 14:18

Marktplaats veroorzaakt zelf het probleem met gelijk oversteken wat niet klopt. Als je dit volgens Marktplaats doet vragen ze ook 1 eurocent ter verificatie of jij het ook bent. Bestel je bijv. vrijdag na 17.00 uur dan heb je pech want de bank waarmee Marktplaats werkt is pas weer maandag open en dan word pas gecontroleerd of alles klopt. Heb dit ook meegemaakt. Bieder had geld overgemaakt en ik mijn bon gemaild uitgaande dat het dan meteen gelijk oversteken is. Wat schetst mij verbazing dat ik pas na 5 dagen het geld kreeg van de Marktplaats betaal platvorm terwijl de bieder mijn bon al had ontvangen. Mij werd medegedeeld dat het weekend niks gedaan word met geld overmaken. Mijn tip verkoop je iets laat eerst betalen en zodra het geld binnen is stuur dan je spullen op. En als ze een afschrift laten zien dat er betaald is controleer dit dan zelf. Kijk gewoon zelf op je rekening. Tegenwoordig maken grote banken namelijk meteen geld over van bank naar andere bank. 

Roadrunner567
Roadrunner56715 jul. 2019 - 14:15

Ik ben van mening dat er geen links geplaatst moeten kunnen worden in de communicatie op Marktplaats. Ik ben op deze wijze voor 1350 euro opgelicht. De bank doet niks Marktplaats doet niks en de Politie doet weinig met je aangifte ondanks dat we weten wie er achter zit.

wimmi20
wimmi2015 jul. 2019 - 13:11

Die zgn Microsoft oplichters heb ik 2 keer aan de telefoon gehad.Ik sta niet in het telefoonboek. Ik laat het verhaaltje vertellen en dan zeg ik :u spreekt met een politiebureau, wij hebben onze eigen mensen voor onderhoud.KLIK

1 Reactie
annie van es
annie van es15 jul. 2019 - 15:03

ze bellen random vanuit duistere landen, die hebben geen telefoon nummers. Ik werd onlangs gebeld met een nummer 003, tot 2x toe. Ook Microsoft

tenormin
tenormin15 jul. 2019 - 12:59

Uiteraard goed dat er aandacht voor blijft. Alleen zouden mensen echt meer alert moeten zijn. Als ik op Marktplaats koop ga ik er naar toe om te bekijken wat ik krijg aangeboden voor mijn bod. Vaak wordt me verteld dat komen "niet nodig" is. Ja, ja! Is het in orde neem ik het mee en betaal cash. Die ene cent overmaken is al een oude truc die kennelijk nog steeds zijn vruchten kan afwerpen. Jammer. Net zoals die mekkers van zogenaamd Microsoft nog steeds aan de telefoon hangen. Blijft kennelijk lucratief en ook daar is al zoveel aandacht aan besteedt. Net zoals men al lang waarschuwt voor Marktplaats verkopers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!