Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Markt voor pc's stabiliseert'

06-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Computers_29.jpg
De markt voor personal computers (pc's) lijkt de komende jaren na een lange periode van krimp te stabiliseren. Dat voorspelde marktonderzoeker Gartner maandag.
Toenemen
Gartner verwacht dat de verkopen van pc's dit jaar met bijna 3 procent afnemen. Daarmee zou de krimp veel kleiner zijn dan in het rampjaar 2013, waarin de mondiale markt voor pc's nog met 9,5 procent slonk. Vanaf 2015 kunnen de verkopen van pc's volgens de onderzoekers zelfs weer toenemen, in eerste instantie tot het niveau van 2013.
De pc-markt dankt de rehabilitatie volgens Gartner aan nieuwe apparaten zoals bijzonder dunne en lichte laptops. Vorig jaar werden er daarvan ruim 21,5 miljoen stuks verhandeld. De verwachtingen voor 2014 en 2015 zijn dat respectievelijk 32,2 en 55 miljoen van die apparaten aan de man worden gebracht.
Trendbreuk
Ook het vervangen van apparaten die nog op Windows XP draaien, zorgt volgens Gartner voor een trendbreuk in de negatieve spiraal voor pc's. De klassieke pc zal volgens de marktonderzoeker overigens wel terrein blijven verliezen.
Smartphones
De handel in mobiele telefoons en tablets blijft de komende jaren toenemen, al is de groei minder sterk dan in voorgaande jaren. In 2013 werden 1,8 miljard mobieltjes verkocht. Dit aantal groeit gefaseerd naar krap 1,95 miljard in 2015. Het aandeel smartphones zal de komende jaren verder toenemen. Is dit jaar nog twee op de drie verkochte telefoons een smartphone, over vier jaar zal dit bijna negen op de tien zijn, aldus de verwachtingen van Gartner.
Ook bij de handel in tablets verwacht de marktonderzoeker groei. Vorig jaar werden ruim 206 miljoen tablets verkocht. In 2015 zal dit gegroeid zijn naar ruim 320 miljoen apparaten.
Android blijft de komende jaren veruit het populairste besturingssysteem.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!