Kassa

'Marechaussee extra trainen voor pascontrole'

10-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paspoort_NL_06.jpg
De grenswachters van de marechaussee zullen extra worden getraind om paspoorten goed te controleren. Ook zal hier in de opleiding van de marechaussees meer aandacht aan worden besteed. Dat schrijft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de PvdA.
RamBam
In het televisieprogramma RamBam was eerder te zien geweest dat iemand de grens op Schiphol wist te passeren met het paspoort van een ander. Ook was het gelukt om een auto te huren en een bankrekening te openen met andermans paspoort.
'Beter opletten'
De marechaussee moet er volgens Opstelten dan ook beter op letten dat reisdocumenten echt van de betreffende reiziger zijn. Ook moet goed op vervalste documenten worden gelet. Het kan voorkomen dat mensen een paspoort aanvragen bij de gemeente, maar een foto van een ander inleveren. Dan gaat het volgens Opstelten niet om fraude door een lookalike, maar echt om vervalsing van documenten.
Gemeenten
Om dat tegen te gaan moeten ook de medewerkers van de gemeente alert zijn. ,,Het is helaas niet uit te sluiten dat een medewerker van een gemeente onterecht een foto accepteert'', schrijft Opstelten. Een project moet voorkomen dat ambtenaren bij burgerzaken de plank misslaan. Daarnaast wordt het aanvraag- en uitgifteproces van reisdocumenten dit jaar doorgelicht. Op die manier hoopt de minister gaten in het systeem te vinden en te dichten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!