Mansveld: Consument moet helft minder restafval produceren
01-12-2014
• leestijd 2 minuten
In 2020 moeten we met z'n allen zeker de helft minder restafval produceren dan nu het geval is. Dat vindt staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.
Hoe gaan we dat doen?
Door meer afval te scheiden. Op dit moment wordt gemiddeld zo'n vijftig procent van al ons huishoudelijk afval gescheiden. Per inwoner zorgen we voor circa 255 kilogram restafval per jaar. Restafval wordt verbrand of gestort.
Dat is jammer vindt de staatssecretaris, want we kunnen nog zoveel met GFT-afval doen als we het scheiden. Er kan biogas uit gehaald worden of compost en tuinaarde van gemaakt worden.
Minder restafval
De doelstelling van staatssecretaris Mansveld is om in 2020 van 255 kilo restafval naar 100 kilo restafval per persoon per jaar te gaan. Het is gebleken dat 30% van het grijze restafval bestaat uit GFT-afval. Zonde! Als mensen al hun GFT in de groene bak zouden gooien, zou dat al voor 30% vermindering van afval zorgen en zijn we al een stap dichterbij het doel. Voor het milieu is het beter want dan hoeft er minder afval te worden verbrand en gestort. Het is goed voor de portemonnee! Het verwerken van grijs afval is een stuk duurder dan van groen afval. Dus als we meer scheiden kan de afvalstoffenheffing omlaag.
Win-win
In Apeldoorn is afval scheiden vanzelfsprekend. Deze gemeente werkt volgens het Diftar-systeem: de bewoner betaalt per keer dat de grijze bak buiten gezet wordt, de groene bak, waar het GFT-afval in zit, buitenzetten is helemaal gratis. Zo wordt het een sport voor inwoners om hun afval zo goed mogelijk te scheiden. Dat loont, want in Apeldoorn is de afvalstoffenheffing flink omlaag gegaan. Hoe beter je gaat scheiden hoe goedkoper het is en hoe beter voor het milieu: een win-win situatie dus.
Staatsecretaris Mansveld hoopt dat meer gemeenten dit voorbeeld gaan volgen. Veel gemeenten doen hun best. Er zijn gemeenten die op 90 % gescheiden inzameling zitten (tussen de 20–50 kg restafval per inwoner per jaar). Gemeenten met veel hoogbouw hebben het moeilijker. In een flatje passen nou eenmaal geen vier containers. Daarvoor is een specifieke aanpak nodig. Daarvoor start binnenkort een proef in grote gemeenten.
Leren van anderen
Er zijn echter ook gemeenten die nog niet door hebben dat er voor hun inwoners geld te besparen valt. Die kunnen beter presteren door te leren van andere gemeenten. Beste scheiding leidt vaak tot lagere afvalstoffenheffing, blijkt uit de praktijk.
Afval kan weer een grondstof zijn voor iets anders, dus weggooien of verbranden ervan is zonde. Je kunt er allerlei producten van maken. Papiervezels worden weer een krant, GFT wordt compost en biogas. Oude plastic verpakkingen worden jerrycans of manden, drankenkartons worden pizzadozen, alle glasscherven worden glas, het blik wordt nieuw staal.