Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Man verliest miljoen euro door nep-sms

04-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
sms phishing smishing 1127

Een man uit het noorden van het land is een miljoen euro kwijtgeraakt door oplichting via een sms. Het zogenoemde ‘smishing’-bericht suggereerde dat de man zijn bankpas was verlopen. In werkelijkheid werd zijn rekening geplunderd.

Het is een klassieke methode die vaak in de mail voorkomt. ‘Uw betaalpas is verlopen’ luidt de tekst. Vervolgens word je via een link doorverwezen naar een nagemaakte website waar je moet ‘inloggen’ met je bankgegevens. Steeds vaker komt zo’n bericht ook via een sms binnen. Deze vorm van phishing wordt ook wel smishing genoemd.

Banken sturen nooit via de mail of sms verzoeken om je bankpas te vervangen. Krijg je wel een dergelijk bericht, dan is deze altijd nep.

Geld naar 136 rekeningen

Toen de meneer, wiens woonplaats niet bekend is gemaakt, in de val trapte, werd hem in één nacht bijna een miljoen euro afhandig gemaakt. Dat geld is vervolgens weggesluisd naar 136 verschillende rekeningen, van zogenoemde ‘geldezels’. Die stellen hun bankrekening beschikbaar voor criminelen om zo zelf ook een graantje mee te pikken.

Forse celstraffen

De geldezels zijn makkelijk te pakken omdat banken ongewone transacties in de gaten houden. Vaak zijn het kwetsbare jongeren die via sociale media worden geronseld. Ze komen hierdoor vaak in grote problemen. Forse celstraffen hangen boven hun hoofd.

Geld terug

Het is nog niet bekend of en hoe de man zijn miljoen terugkrijgt. Het OM geeft aan daar samen met de bank naar te kijken en als alternatief een beroep te willen doen op de geldezels. Het onderzoek is nog in volle gang. Het is dan ook niet bekend wanneer de zaak ter zitting komt.

Houd ons phishingdossier in de gaten voor actuele voorbeelden van oplichting, zowel via de mail als WhatsApp en sms.

Bron: RTV Noord

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!