Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Malafide webshops met coronaproducten offline gehaald

01-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Cyber cybercriminaliteit hackers 930x520
Tien malafide websites die wilden profiteren van de coronacrisis zijn door de politie offline gehaald. De webshops adverteerden met mondkapjes, testen en andere preventieve producten tegen het coronavirus. De bestelde en betaalde artikelen werden niet geleverd, meldt het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de politie.
"Het is belangrijk dat mensen zelf ook alert zijn", zegt Gijs van der Linden van het LMIO. "Het is uiterst verdacht als je een bestelling alleen via een betaallink in de mail kunt betalen. Daaraan kun je herkennen dat het mogelijk niet in de haak is. En kijk voor je iets koopt ook naar reviews die een bedrijf krijgt."

Webshops lijken echt

Volgens de politie zijn de nepwebshops nauwelijks van echt te onderscheiden. Vaak lijken ze veel op die van bestaande bedrijven, die dezelfde producten aanbieden.
De politie ziet tot nu toe geen opvallende stijging van onlinecriminaliteit, maar stelt wel vast dat cybercriminelen inspelen op de actualiteit. Zo ging er een nepmail van het RIVM rond, waarin malware zat. Ook circuleerde een Whatsappbericht over een zogenaamde uitkering voor mensen die door de coronacrisis zonder werk zitten. Hiermee probeerden criminelen de hand te leggen op bankgegevens.
Ook stijgt het aantal verzonden nepmails uit naam van banken. Via deze phishingmethode proberen online criminelen persoonlijke gegevens en geld buit te maken van mensen. Bekijk de recente voorbeelden in dit Kassa phishingdossier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!