Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Malafide advertenties op Facebook leiden tot bitcoinfraude

15-08-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7735 keer bekeken
  •  
advertentie_fb_20220815

Op Facebook zie je de laatste tijd steeds vaker malafide advertenties. Via geverifieerde – mogelijk gehackte – pagina's worden advertenties getoond waarin gouden bergen worden beloofd. Iedereen die tussen 1951 en 1989 geboren is, komt in aanmerking voor een bepaalde uitkering en enorme geldsommen, luidt het verhaal. Hoe zit dat precies en wat zit erachter?

Kijk eens naar de afbeelding hierboven. Aan de rechterzijde zie je een voorbeeld van een malafide advertentie zoals ze de laatste tijd vaak opduiken. Wat opvalt, is dat deze advertenties als gesponsorde posts verschijnen die door geverifieerde accounts met een groot aantal volgers worden gedeeld.

De pagina's zelf zijn niet per se Nederlands, maar de advertenties zijn dat wél: er wordt dus betaald om gericht te kunnen adverteren richting Nederlandse gebruikers. Of de beheerders van deze pagina's dat bewust doen, of diegenen simpelweg een beloning in het vooruitzicht is gesteld voor 'marketing' of dat deze pagina's daadwerkelijk gehackt zijn, is niet duidelijk.

Kwalijk is echter wel dat het hier niet om bona fide, legitieme diensten gaat: het gaat om ordinaire oplichting. Concreet betekent dat dus dat er via Facebook malafide advertenties worden verspreid en dat het detectiemechanisme van Facebook kennelijk niet waterdicht is.

Wat zit hier precies achter?

De advertentie uit het voorbeeld toont een ING-geldautomaat. Dat is al merkwaardig genoeg, want deze automaten zijn al enige tijd vervangen door de gele Geldmaat, een gezamenlijke geldautomaat van ABN AMRO, ING en de Rabobank.

Ook staat het logo van de NOS in de linkerbovenhoek, waarmee de suggestie wordt gewekt dat het om een legitiem nieuwsitem gaat. Ook daar is niks van waar: het logo is simpelweg gestolen.

We besluiten de link te openen en belanden op een zeer aardig nagemaakte website in de huisstijl van AD.nl. Hier zien we een van A tot Z verzonnen verhaal waarin haarfijn uit de doeken wordt gedaan hoe 'gewone en hardwerkende mensen' extra geld kunnen verdienen. In het programma Dragon's Den zouden 'twee studievrienden' bitcoinplatform BitAlpha AI hebben gepromoot om er een investering voor los te peuteren. Daarbij worden uiteraard ook de namen en foto's van de investeerders misbruikt, die er allemaal laaiend enthousiast over zouden zijn.

En zoals dat gaat, worden de meest onvoorstelbare winsten voorgespiegeld: duizenden euro's verdienen met enkele minuten per dag werk. Dit blijkt echter niets meer dan een aanzet om jou ertoe te verleiden om met malafide bitcoinhandelaars in zee te gaan.

Kort samengevat werkt het als volgt. Je moet een account maken, minstens 250 euro storten, en al snel hangt jouw 'beleggingsadviseur' aan de lijn. Die weet je aanvankelijk riante – maar niet-bestaande – winsten voor te spiegelen, waardoor jij het idee krijgt dat het investeren wel heel lucratief is. Dat ruikt naar meer!

Korte tijd later slaat de stemming echter om en volgen er wat verliezen. Je krijgt je bedenkingen, maar er wordt op je ingepraat om vooral te blijven investeren: iets meer risico, maar nóg hogere winsten én dus de kans om jouw eerdere verliezen te compenseren. Uiteraard komt daar niets van terecht: deze zogenaamde 'beleggingsadviseurs' stoppen pas zodra jij vele duizenden euro's hebt 'geïnvesteerd', daarna verdwijnen ze als sneeuw voor de zon.

Klinkt iets te goed om waar te kunnen zijn? Dan is het dat in praktisch alle gevallen ook. Niet doen dus.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!