Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Malafide advertenties op Facebook leiden tot bitcoinfraude

15-08-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7293 keer bekeken
  •  
advertentie_fb_20220815

Op Facebook zie je de laatste tijd steeds vaker malafide advertenties. Via geverifieerde – mogelijk gehackte – pagina's worden advertenties getoond waarin gouden bergen worden beloofd. Iedereen die tussen 1951 en 1989 geboren is, komt in aanmerking voor een bepaalde uitkering en enorme geldsommen, luidt het verhaal. Hoe zit dat precies en wat zit erachter?

Kijk eens naar de afbeelding hierboven. Aan de rechterzijde zie je een voorbeeld van een malafide advertentie zoals ze de laatste tijd vaak opduiken. Wat opvalt, is dat deze advertenties als gesponsorde posts verschijnen die door geverifieerde accounts met een groot aantal volgers worden gedeeld.

De pagina's zelf zijn niet per se Nederlands, maar de advertenties zijn dat wél: er wordt dus betaald om gericht te kunnen adverteren richting Nederlandse gebruikers. Of de beheerders van deze pagina's dat bewust doen, of diegenen simpelweg een beloning in het vooruitzicht is gesteld voor 'marketing' of dat deze pagina's daadwerkelijk gehackt zijn, is niet duidelijk.

Kwalijk is echter wel dat het hier niet om bona fide, legitieme diensten gaat: het gaat om ordinaire oplichting. Concreet betekent dat dus dat er via Facebook malafide advertenties worden verspreid en dat het detectiemechanisme van Facebook kennelijk niet waterdicht is.

Wat zit hier precies achter?

De advertentie uit het voorbeeld toont een ING-geldautomaat. Dat is al merkwaardig genoeg, want deze automaten zijn al enige tijd vervangen door de gele Geldmaat, een gezamenlijke geldautomaat van ABN AMRO, ING en de Rabobank.

Ook staat het logo van de NOS in de linkerbovenhoek, waarmee de suggestie wordt gewekt dat het om een legitiem nieuwsitem gaat. Ook daar is niks van waar: het logo is simpelweg gestolen.

We besluiten de link te openen en belanden op een zeer aardig nagemaakte website in de huisstijl van AD.nl. Hier zien we een van A tot Z verzonnen verhaal waarin haarfijn uit de doeken wordt gedaan hoe 'gewone en hardwerkende mensen' extra geld kunnen verdienen. In het programma Dragon's Den zouden 'twee studievrienden' bitcoinplatform BitAlpha AI hebben gepromoot om er een investering voor los te peuteren. Daarbij worden uiteraard ook de namen en foto's van de investeerders misbruikt, die er allemaal laaiend enthousiast over zouden zijn.

En zoals dat gaat, worden de meest onvoorstelbare winsten voorgespiegeld: duizenden euro's verdienen met enkele minuten per dag werk. Dit blijkt echter niets meer dan een aanzet om jou ertoe te verleiden om met malafide bitcoinhandelaars in zee te gaan.

Kort samengevat werkt het als volgt. Je moet een account maken, minstens 250 euro storten, en al snel hangt jouw 'beleggingsadviseur' aan de lijn. Die weet je aanvankelijk riante – maar niet-bestaande – winsten voor te spiegelen, waardoor jij het idee krijgt dat het investeren wel heel lucratief is. Dat ruikt naar meer!

Korte tijd later slaat de stemming echter om en volgen er wat verliezen. Je krijgt je bedenkingen, maar er wordt op je ingepraat om vooral te blijven investeren: iets meer risico, maar nóg hogere winsten én dus de kans om jouw eerdere verliezen te compenseren. Uiteraard komt daar niets van terecht: deze zogenaamde 'beleggingsadviseurs' stoppen pas zodra jij vele duizenden euro's hebt 'geïnvesteerd', daarna verdwijnen ze als sneeuw voor de zon.

Klinkt iets te goed om waar te kunnen zijn? Dan is het dat in praktisch alle gevallen ook. Niet doen dus.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

tijger1
tijger116 aug. 2022 - 13:56

Ga toch gewoon van Facebook af, is toch een compleet vuilnisvat.

gerardvantol
gerardvantol15 aug. 2022 - 15:01

Het is toch heel simpel, nooit op dit soort advertenties ingaan. Als ik wat wil weten zoek ik dat eerst zelf uit, of vraag het aan een betrouwbare kennis of vriend.

HDe
HDe15 aug. 2022 - 14:35

Ik ben ervaringsdeskundige en wordt vanaf Mei 2022 tot nu nog steeds lastig gevallen door de zogenaamde boilerroom oplichters. Schade bleef in mijn geval beperkt tot Euro 500,-- mede door de oplettendheid van de fraude medewerkers van mijn Rabobank. Ik kan hier meer over vertellen als er interesse is.

Jaap Rotterdam
Jaap Rotterdam15 aug. 2022 - 10:23

Ja, ik zei het al eerder hier, ik zie al langere tijd allerlei " vreemde" advertenties op facebook. Bepaalde artikelen tegen "afbraak prijzen" zelfs bij normale reguliere betrouwbare zaken. Ik heb het gecontroleerd, en zo'n zaak bezocht, weten nergens van. Pas dus op met facebook advertenties. Te mooi om waar te zijn? Dat is het ook. Check het bij de zaak zelf, maar reageer niet op de advertentie. Je wordt opgelicht.

maartje48
maartje4815 aug. 2022 - 10:06

he he, eindelijk, zo heetten ze, dragons, ik las het, vroeg informatie, dacht een account aan te maken en het later eerst beter te bekijken en meteen ging mijn telefoon. Een slecht Engels sprekend iemand ratelde een onverstaanbaar iets, en, mijn voornaam uitsprekend, we will help you, doe je pc maar aan en laat ons onze gang maar gaan. Niet dus. Ik werd na ophangen direkt weer gebeld en weer en weer en weer, achter mekaar door. Ik brulde: I don't want this, stop calling me' en de volgende belde alweer. Dus ik ga het door op klachtenkompas, 'wat is dit?' en kreeg als antwoord: 'Daar kunnen wij niets meer, geef maar door aan de AFM.' En ik dacht: dit zijn een raar stelletje die doen of ze bij Mathijs van Nieuwkerk zaten of bij wie dan ook, kijk er naar en doe er wat mee..... en nu hehehe, staat er bij jullie een stukje over. Ik ga het nu meteen lezen, goed zo, want als rare individuen schermen met bekende Nederlanders die hier helemaal achter staan (en hoop ik, van niets weten) en zo blij zijn want die 25,- euro was aan het einde van het programma al 125,- euro, dus stel je nou eens voor dat...........zo gemeen.

j@ck
j@ck15 aug. 2022 - 9:42

Ook ik rapporteer dit constant aan fb. echter het blijft komen. Het vervelende hieraan is dat ze juist de mensen pakken die beinvloedbaar zijn. Maar er is nog een organisatie bezig mensen te beinvloeden met òf gratis splinternieuwe camper, splinternieuwe Land Rover of splinternieuwe Toyota, of zelfs Tinny house. Ze moeten dan dat op 7 andere sites plaatsen en "Klaar" of "Feest" of iets dergelijks vermelden.

ozzy2009
ozzy200915 aug. 2022 - 9:34

Ik krijg deze advertenties ook meerdere malen per dag te zien (soms bij 1x de pagina scrolken staan er al 7 of 8) , telkens onder andere namen, ook buitenlandse namen met Arabische tekens. Ik heb ze allemaal gerapporteerd als scam etc, maar blijkbaar word er door FB geen actie ondernomen. Dus mensen trap hier aub niet in. Inderdaad als je op de adverrentir klikt gaat het filmpje niet over wat de advertentie doet vermoeden, maar over bitcoins. Hoop dat FB dit snel aan gaat pakken.

1 Reactie
tenormin
tenormin15 aug. 2022 - 10:20

Facebook grijpt zelden in, zeker niet tegen bitcoins. Ik ben alleen een keer geblokkeerd geweest omdat ik iemand die een vraag over Trump had, beantwoordde. Facebook houd er kennelijk alleen rekening als je de oud President beledigd. Nog in nette taal ook. Ik sla iedere advertentie daar over, lees wat op door mij gekozen en groepen en gebruik de chat van b.v. eneco, ziggo woningbouw e.a. bedrijven en via messenger berichtjes aan vrienden. Zelfs al komt C&A voorbij, of andere wel bekende namen, ik bestel nimmer via Facebook.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!