Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Makkelijker doorwerken na AOW-leeftijd

12-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bejaarden2_10.jpg
Het wordt voor 65-plussers makkelijker door te werken op het moment dat ze het staatspensioen AOW krijgen en volgens veel cao's automatisch worden ontslagen. Voor werkgevers wordt het eenvoudiger en goedkoper om 65-plussers in dienst te houden of te nemen.
Ruime Kamermeerderheid voor voorstel
Dat is het gevolg van een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Donderdag bleek in de Tweede Kamer dat Asschers voorstel op een ruime Kamermeerderheid kan rekenen van in elk geval de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP en het CDA. De SP is fel tegen, de PVV twijfelt nog.
Veel 65-plussers willen vaak doorwerken en ze zijn goedkoop voor werkgevers omdat de meeste werknemersverzekeringen niet gelden en zowel werkgever als werknemer dus geen premies hoeven te betalen. Daardoor kunnen de werknemers ook genoegen nemen met een lager salaris; van het brutoloon gaat namelijk veel minder af.
Lange doorbetaling bij ziekte niet verplicht
De wet regelt onder meer dat de werkgever die een 65-plusser gewoon in dienst heeft of neemt niet verplicht is hem twee jaar door te betalen als hij ziek wordt. Daarvoor gaat een maximum gelden van zes weken, wat de vrees bij werkgevers voor een lange verplichte doorbetaling moet wegnemen. De PvdA en de ChristenUnie vinden zes weken te kort en willen dat verhogen naar dertien weken.
De SP en de vakbonden ageren tegen de wet omdat die zou leiden tot verdringing. Werkgevers zouden goedkope 65-plussers in dienst nemen en de dure werknemers tussen de 60 en 65 lozen. Asscher zegt dat hij maatregelen heeft genomen om dat te voorkomen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!