Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Makkelijk een kilo lichter per week

21-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
afval-groen_02.jpg
Vijftig kilo afval kunnen Nederlanders makkelijk besparen, blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. Door bijvoorbeeld minder eten weg te gooien en een brievenbussticker te plakken kunnen we 50 kilo van ons afval eenvoudig vermijden. Dit scheelt jaarlijks ruim 800 miljoen kilo aan afval, vergelijkbaar met 74.000 volle vuilniswagens.
Grootste klappers
Het voorkomen van voedselverspilling is een grote klapper om afval te verminderen. De helft van het voedselafval is volgens Milieu Centraal makkelijk te vermijden door op maat eten in te kopen en te koken; genoeg maar niet teveel. Ook de brievenbussticker tegen reclamedrukwerk levert een grote besparing op. Iedere extra sticker bespaart 34 kilo aan papier per jaar. Eén op de zes huishoudens heeft al zo'n brievenbussticker, beter bekend als nee/nee of nee/ja-sticker.
Minder plastic tasjes en waterflesjes
Tachtig procent van de Nederlanders neemt al regelmatig een eigen boodschappentas mee naar de winkel. Toch gooien mensen nog altijd jaarlijks ruim 23 miljoen kilo plastic tasjes weg. En denk eens aan de kleine plastic flessen die we samen weggooien. Door flesjes vaker te vullen met kraanwater of zelf een beker mee te nemen is 6,7 miljoen kilo aan plastic flesjes te voorkomen.
Afval scheiden
Ook buiten ons eigen huis(houden) zijn steeds meer plekken om afval te scheiden. Door afval in de juiste afvalbak te gooien, kan het afval beter worden gerecycled. Zo wordt afval weer grondstof, altijd en overal.
Op www.milieucentraal.nl/afvalverminderen staan praktische tips en informatie over het verminderen van afval.

Meer over:

afval, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!