Mail van de toekomst staat al in de stijgers
31-10-2009
• leestijd 2 minuten
Hoe zou e-mail eruit zien als je er nu mee zou beginnen? Google denkt het antwoord te weten.
Sinds enkele weken draaien honderdduizenden 'gelukkigen' proef met Google Wave, een programma waarin de zoekmachinegigant grote potentie ziet. In één scherm kan een internetgebruiker daarmee mail ontvangen, korte berichtjes sturen, bestanden uitwisselen, aan een tekstdocument werken of met iemand anders een Sudoku-puzzel oplossen.
Google Wave ontsproot vijf jaar geleden uit het brein van Jens Rasmussen, die er mee naar zijn broer Lars stapte, die op het punt stond om bij Google in dienst te treden. In januari 2007 is een aantal mensen er serieus mee begonnen. Nu werken zo'n zestig mensen aan het project. Niet op het hoofdkantoor van Google in Mountain View, Californië, maar in het Australische Sydney.
,,Eigenlijk zijn we een soort start-up binnen Google'', zo maakt Lars Rasmussen tijdens een bezoek aan Nederland duidelijk. Opvallend is dat er weinig contacten zijn met andere onderdelen binnen het bedrijf. Zelfs niet met het team dat nu verantwoordelijk is voor Gmail, het huidige mailproduct van Google.
Rasmussen heeft voor de buitenwereld nog een hele missie te voltooien. Google Wave is het op eerste oog geen gemakkelijk product. Zo kan het nogal snel chaotisch worden als een groot aantal 'Waves', conversaties, is opgestart. Ook Rasmussen erkent dat. ,,Er is vooral kritiek dat het allemaal moeilijk onder controle is te houden'', zegt de Deen. ,,Maar op dit moment missen er nog toepassingen om dit te regelen.''
Google Wave is niet bedoeld voor de internetgebruiker die wel eens een mailtje stuurt. De kracht van het product schuilt in de snelheid waarmee er samengewerkt kan worden. Zo is het mogelijk om 'live' op verschillende locaties aan een tekstdocument te werken. Daarbij wordt continu vermeld wie waar wat invoert.
Google verwacht vooral veel van de zakelijke toepassingen. Zo heeft de Australische tak van de Duitse softwaregigant SAP al een programmaatje ontwikkeld om bedrijfsprocessen binnen Wave gezamenlijk te beheren. Ook is er een toepassing van Salesforce.com voor ondersteuning van klanten. ,,Deze programma's worden nu opeens sexy'', zo grapte Rasmussen over de invloed die Wave kan hebben.
Tot dusver is het alleen via een uitnodiging mogelijk met Google Wave aan de slag te gaan. Enkele honderdduizenden internetgebruikers hebben op die manier een account bemachtigd. Rasmussen verwacht volgend jaar uit te breiden naar miljoenen gebruikers.
Bron: ANP