Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mag je een nepwapen hebben? Dit zijn de regels

20-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
27584 keer bekeken
  •  
Kind met pistool
Poppen, puzzels, modeltreinen, spelcomputers of kaartspellen: kinderen (maar ook zeker volwassenen) hebben een ruime keuze aan allerlei soorten speelgoed. Hoewel een waterpistool onschuldig lijkt, kan een zwart speelgoedpistool aangezien worden voor een écht pistool. Mag je wel een imitatiewapen hebben en wat zijn precies de regels? We leggen het uit.
Nepwapens zijn volgens de wapenwet verboden omdat ze dreigend over kunnen komen. Maar nepwapens heb je in allerlei kleuren en maten en dus zijn er ook uitzonderingen. Een blauw waterpistool is overduidelijk nep, maar een zwarte Walther P99 neppistool is niet van echt te onderscheiden.
Nepwapen

© Politie

Speelgoed

Soms is speelgoed ook verboden als het op een echt wapen lijkt. Het gaat hierbij dan om voorwerpen die qua afmetingen en vorm erg op vuurwapens lijken. De kleur van het voorwerp is niet van belang om te bepalen of het om een nepwapen gaat. Imitatiewapens die je kunt winnen op de kermis of die je via internet kunt bestellen, zijn voorzien van een CE-markering. Deze markering is te vinden op de verpakking en op het voorwerp zelf. Het gaat hierbij om speelgoedwapens waarmee jonge kinderen tot 14 jaar mee spelen. Dergelijke producten met een CE-keurmerk vallen onder de Europese speelgoedrichtlijn en mag je thuis in je bezit hebben. Maar pas wel op: als je binnenshuis of in de tuin met een imitatiewapen rondloopt, dan kunnen toeschouwers een verkeerde indruk krijgen.
Kassa liet in 2020 zien hoe makkelijk het is om echte wapens zoals kruisbogen en zwaarden online aan te schaffen.

Op straat

Heb je een namaakwapen met CE-markering en ga je de straat op? Dan zit je fout. Het is namelijk verboden om op straat, in winkelcentra, scholen of in openbare gebouwen dergelijk speelgoed op zak te hebben. Het kan namelijk aangezien worden voor echte wapens. Als de politie een melding binnenkrijgt van iemand met een ogenschijnlijk echt wapen, dan mag een agent schieten uit zelfverdediging. “Bij twijfel wordt de BTGV-procedure opgestart. BTGV staat voor ‘benaderingstechniek gevaarlijke verdachten’. De procedure houdt in dat wij ons dienstwapen mogen pakken en richten als dat nodig is. Als de persoon met het wapen de aanwijzingen van de agent niet opvolgt, kan dat betekenen dat wij ons dienstwapen gebruiken en schieten”, zegt Remco Blom, hoofdagent van het basisteam in Schiebroek.
Dat mensen nog steeds nepwapens meenemen op straat, al dan niet bewust, blijkt wel uit recente berichtgeving. Dit jaar wachtten agenten met kogelwerende vesten een auto op, omdat iemand uit de auto met een vuurwapen zou rondzwaaien. Het bleek te gaan om een kind met een nepvuurwapen, gewonnen op de kermis. In 2019 werden speelgoedwapens in beslag genomen bij een braderie in Kruiningen en liep een jongen nietsvermoedend met een balletjespistool over straat die hij had gewonnen op de kermis.
In 2018 luidde de politie de noodklok om het stijgend aantal incidenten met nepwapens. In sommige regio’s was er sprake van een extreme toename in het aantal gevonden imitatiewapens. In 2018 startte de politie ook een campagne over nepwapens om ouders en jongeren bewust te maken dat het bezit van imitatiewapens gevaarlijk kan zijn.

Airsoftwapens

Een airsoftpistool, zoals een balletjespistool, is een gas- of veerdrukwapen om kleine balletjes van 6mm af te schieten. Airsoftwapens lijken exact op echte wapens en mag je niet bezitten als je jonger bent dan 18 jaar. Dit soort wapens mag je alleen in je bezit hebben als je aan een airsoftsport doet en als je lid bent van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV). Maar ook hier geldt nadrukkelijk: ga er niet mee de straat op.

Oude wapens

Sommige wapens mag je volgens de politie wel in huis hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om oorlogssouvenirs, zoals een bajonet. Wapens uit de oorlog die door familieleden zijn bewaard, hoeven niet per se ingeleverd te worden bij de politie. Je bent dan ook niet strafbaar. Maar ook hier geldt: heb je ze onder bepaalde omstandigheden bij je, bijvoorbeeld op straat, dan ben je wél strafbaar.
De Wet Wapens en Munitie heeft wapens in vier categorieën ingedeeld. De wapens in de eerste drie categorieën zijn verboden. Het gaat dan om vuurwapens, stiletto’s, vlindermessen, boksbeugels en explosieven.
WWM

© Ministerie van Justitie en Veiligheid

Straf

Het is een misdrijf als je met een imitatiewapen op straat rondloopt. Dit geldt voor voorwerpen met en zonder CE-keurmerk. Je zorgt namelijk voor een dreigende situatie voor de mensen om je heen. Je kunt een maandenlange gevangenisstraf krijgen of een geldboete tot maar liefst twintigduizend euro.
Bron: Politie, Ministerie van Justitie, AD
Heb jij een vraag over nepwapens? Of over iets heel anders? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!