Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mag je een nepwapen hebben? Dit zijn de regels

20-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
25023 keer bekeken
  •  
Kind met pistool
Poppen, puzzels, modeltreinen, spelcomputers of kaartspellen: kinderen (maar ook zeker volwassenen) hebben een ruime keuze aan allerlei soorten speelgoed. Hoewel een waterpistool onschuldig lijkt, kan een zwart speelgoedpistool aangezien worden voor een écht pistool. Mag je wel een imitatiewapen hebben en wat zijn precies de regels? We leggen het uit.
Nepwapens zijn volgens de wapenwet verboden omdat ze dreigend over kunnen komen. Maar nepwapens heb je in allerlei kleuren en maten en dus zijn er ook uitzonderingen. Een blauw waterpistool is overduidelijk nep, maar een zwarte Walther P99 neppistool is niet van echt te onderscheiden.
Nepwapen

© Politie

Speelgoed

Soms is speelgoed ook verboden als het op een echt wapen lijkt. Het gaat hierbij dan om voorwerpen die qua afmetingen en vorm erg op vuurwapens lijken. De kleur van het voorwerp is niet van belang om te bepalen of het om een nepwapen gaat. Imitatiewapens die je kunt winnen op de kermis of die je via internet kunt bestellen, zijn voorzien van een CE-markering. Deze markering is te vinden op de verpakking en op het voorwerp zelf. Het gaat hierbij om speelgoedwapens waarmee jonge kinderen tot 14 jaar mee spelen. Dergelijke producten met een CE-keurmerk vallen onder de Europese speelgoedrichtlijn en mag je thuis in je bezit hebben. Maar pas wel op: als je binnenshuis of in de tuin met een imitatiewapen rondloopt, dan kunnen toeschouwers een verkeerde indruk krijgen.
Kassa liet in 2020 zien hoe makkelijk het is om echte wapens zoals kruisbogen en zwaarden online aan te schaffen.

Op straat

Heb je een namaakwapen met CE-markering en ga je de straat op? Dan zit je fout. Het is namelijk verboden om op straat, in winkelcentra, scholen of in openbare gebouwen dergelijk speelgoed op zak te hebben. Het kan namelijk aangezien worden voor echte wapens. Als de politie een melding binnenkrijgt van iemand met een ogenschijnlijk echt wapen, dan mag een agent schieten uit zelfverdediging. “Bij twijfel wordt de BTGV-procedure opgestart. BTGV staat voor ‘benaderingstechniek gevaarlijke verdachten’. De procedure houdt in dat wij ons dienstwapen mogen pakken en richten als dat nodig is. Als de persoon met het wapen de aanwijzingen van de agent niet opvolgt, kan dat betekenen dat wij ons dienstwapen gebruiken en schieten”, zegt Remco Blom, hoofdagent van het basisteam in Schiebroek.
Dat mensen nog steeds nepwapens meenemen op straat, al dan niet bewust, blijkt wel uit recente berichtgeving. Dit jaar wachtten agenten met kogelwerende vesten een auto op, omdat iemand uit de auto met een vuurwapen zou rondzwaaien. Het bleek te gaan om een kind met een nepvuurwapen, gewonnen op de kermis. In 2019 werden speelgoedwapens in beslag genomen bij een braderie in Kruiningen en liep een jongen nietsvermoedend met een balletjespistool over straat die hij had gewonnen op de kermis.
In 2018 luidde de politie de noodklok om het stijgend aantal incidenten met nepwapens. In sommige regio’s was er sprake van een extreme toename in het aantal gevonden imitatiewapens. In 2018 startte de politie ook een campagne over nepwapens om ouders en jongeren bewust te maken dat het bezit van imitatiewapens gevaarlijk kan zijn.

Airsoftwapens

Een airsoftpistool, zoals een balletjespistool, is een gas- of veerdrukwapen om kleine balletjes van 6mm af te schieten. Airsoftwapens lijken exact op echte wapens en mag je niet bezitten als je jonger bent dan 18 jaar. Dit soort wapens mag je alleen in je bezit hebben als je aan een airsoftsport doet en als je lid bent van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV). Maar ook hier geldt nadrukkelijk: ga er niet mee de straat op.

Oude wapens

Sommige wapens mag je volgens de politie wel in huis hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om oorlogssouvenirs, zoals een bajonet. Wapens uit de oorlog die door familieleden zijn bewaard, hoeven niet per se ingeleverd te worden bij de politie. Je bent dan ook niet strafbaar. Maar ook hier geldt: heb je ze onder bepaalde omstandigheden bij je, bijvoorbeeld op straat, dan ben je wél strafbaar.
De Wet Wapens en Munitie heeft wapens in vier categorieën ingedeeld. De wapens in de eerste drie categorieën zijn verboden. Het gaat dan om vuurwapens, stiletto’s, vlindermessen, boksbeugels en explosieven.
WWM

© Ministerie van Justitie en Veiligheid

Straf

Het is een misdrijf als je met een imitatiewapen op straat rondloopt. Dit geldt voor voorwerpen met en zonder CE-keurmerk. Je zorgt namelijk voor een dreigende situatie voor de mensen om je heen. Je kunt een maandenlange gevangenisstraf krijgen of een geldboete tot maar liefst twintigduizend euro.
Bron: Politie, Ministerie van Justitie, AD
Heb jij een vraag over nepwapens? Of over iets heel anders? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer6 nov. 2023 - 12:25

Ik ken een paar mensen, die op een schietsport zitten : het zijn een soort type mensen ,die graag legaal een vuurwapen willen bezitten. In de Verenigde Staten hebben burgers in sommige Staten het recht op een wapen omdat de politie ver weg is. In Nederland is het absurd om een vuurwapen in huis te hebben. Helaas zie ik geen betere oplossing dan beter toezicht op mensen met een legaal vuurwapen zoals een psychologisch onderzoek.

JannieBoe
JannieBoe8 okt. 2021 - 9:45

Er is geen enkel logisch argument om nepwapens toe te staan. Er zijn wel meer dan genoeg argumenten en praktijkvoorbeelden waarom je ze niet toe moet staan. Zoals de klopjacht op 7 oktober op een man in België die met een wapen een aanslag aan het beramen zou zijn. Gevolgen? Ontruimingen van scholen, inzet van politie en arrestatieteams en vooral overal paniek en angst. En dat voor iemand met 'een perfecte replica van een echt wapen' (NOS). Niet Nederland heeft het mis, maar landen die nepwapens toestaan wel.

WWM
WWM21 sep. 2021 - 9:15

Kan iemand mij uitleggen waarom lookalikes alleen in Nederland zo'n probleem zijn? Alle andere 26 landen van de EU halen hun schouders op. Speelgoed? Airsoft? Wat is het probleem? Je kan er niks mee behalve zwaaien... In AL die landen zijn airsoftapparaten, namaakvuurwapens (voor aan de muur) en speelgoed vrij te koop. We worden in die landen echt uitgelachen. Zijn Nederlanders zo'n bang volk? Zijn wij echt zinvol bezig met het zo strikt handhaven van een verouderde wet uit 1932? Met stellen dat een airsoftapparaat meer verboden is (want cat I) dan een mitrailleur (cat II). Hebben politie en rechtbanken echt niets belangrijkers te doen? Heel Europa denkt er anders over. En hoe zit het met gedeactiveerde (echte) vuurwapens? Die mag je, net als antieke vuurwapens, ook thuis bezitten (maar niet dragen) omdat je er niets mee kan. Waarom die wel en airsoft niet? Ze zien er hetzelfde uit. Overigens is het dragen van een speelgoedwapen geen misdrijf maar een overtreding omdat speelgoed op het moment dat een 14+ er mee op straat loopt onder categorie IV sub 7 valt. Het dragen van een airsoftapparaat is altijd een misdrijf want cat I sub 7. Ook al ben je lid van de NABV. Kinderen tot en met 13 mogen wel met een speelgoedpistool de straat op ('gebruik overeenkomstig de bestemming'). Of dat verstandig is in dit bange land is een andere zaak. De politie zal inderdaad op elke melding van vuurwapens heftig reageren. Bij aantreffen zullen zij hun dienstwapens trekken en, als zij de dreiging als te groot beoordelen, gebruiken. Terecht. Laat iedereen dan ook goed nadenken voordat hij, zij, het of hun de straat op gaan met een lookalike. Misschien sta je in je recht maar wie wil met zijn neus op het asfalt in de boeien geslagen worden? De opmerkingen over voormalige oorlogswapens zijn een beetje onduidelijk. De bajonet en de klewang van opa zijn wapens van categorie IV en die mag je bezitten (maar niet dragen). Overgrootvaders roestige KNIL revolver is echter nog steeds een vuurwapen en daarvoor moet je een verlof/ontheffing hebben, net als voor de antieke dienstboksbeugel van oudoom Jan die bij de politie was. Ook bodemvondsten (magneetvissers, metaaldetector zoekers), hoe roestig ook, zijn nog steeds verboden wapens. Ook daarvoor is een verlof of zelfs ontheffing vereist. Waar het lookalikes betreft: Gebruik je gezonde verstand en draag dat ook over aan je kinderen. Veiligheid begint bij jou.

Michel d b
Michel d b20 sep. 2021 - 23:54

Regels zijn er om nageleefd te worden Airsoft is een sportevenement Helaas zijn er lieden die misbruik maken van deze tak van sport echter zoals de N.A.B.V. de reglementen uitdraagt aan de leden en de omringende organisaties voel ik me als airsofter bijzonder veilig Het is mij behoorlijk verkeert gevallen dat er steeds verkeert info wordt gegeven over airsoft zoals die is bedoeld! Door de media welke deze betiteld als zijnde mogelijkheid training terrorisme . 1.voordat je überhaupt mag airsoften moet je een Vog aanvragen bij justitie! (Bewijs goed gedrag) strafblad is afkeur Afkeur is GEEN airsoft. JUSTITIE is dus de eerste stap 2. Dan volgt de aanmelding Bij NABV Hierbij volgt de legitimatiepas met pasfoto en de schriftelijke mededelingen omtrent de nwste regelgeving zowel het bezit hebben van thuis ,onderweg, en op de lokatie waar kan geairsoft worden 3.tevens ALLE veiligheidsregels ,maatregelen,verplichtingen Voor alle zaken is er een behoorlijke non pardon reglement en daar nu ook direct justitieel ingegrepen kan worden op misstanden wordt het een zeer adequaat product Over de mening opl. terrorisme tja dat kan overal / iedereen/en ook bij paintbal schietvereniging boogschuttersclub of gewoon thuis Op de setting wapenverheerlijking Mn keukenla ligt ook vol met messen het is de persoon achter elke vorm van wapen die de verantwoordelijkheid draagt en alles is een wapen ook de mens of dier Lieden die zich niet kunnen houden aan o.a. regelgeving ,wetgeving behoren dan ook niet in bezit te zijn van welk wapen dan ook Veiligheid kan ook schijnveiligheid opwekken gezien er altijd wel iemand is die kwaadwillig is in welke vorm dan ook Kan het beter ? Ja het kan altijd beter samen ! Heeft terrorisme met airsoft te maken ? Nee nepwapens hoe echt lijkend dan ook zijn GEEN echte wapens en mogen ook niet door anderen in bezit zijn zonder de betreffende vergunning en Vog Is airsoft veilig? Ja heel veilig indien men zich strikt houd aan de regels en daar wordt heel goed voor gezorgt dankjewel N.A.B.V. EN BIJBEHORENDE ORGANISATIES Worden airsoftapperaten steeds gevaarlijker ..grotere schietkracht .. ?dat kan Maar in Nederland NIET Toegestaan en behouden we de maximum reglementen en nwe aanpassingen in ons land Bijvoorbeeld :ik koop een airsoftwapen full auto en upgrade die met een snellere krachtigere motor etc etc en ga ver boven de maximum grens van 360 fps naar 1000fps op dat moment ben ik in bezit van een airsoft verbouwd wapen dus wapen die Niet door de verplichte schiettest komt alvorens ik kan airsoften en wordt ik niet toegelaten op het veld eveneens wordt er een melding gemaakt van deze zware en justitie op de hoogte gebracht einde airsoft 2e voorbeeld neem een ak47 airsoft op gas mee in auto naar vriend om te laten zien zonder koffer tas onafgesloten en vollemags er in ..tja heel dom dit mag nooit en is strafbaar bij controle EINDE airsoft verboden wapenbezit op dat moment juridische stappen en fikse boete Terecht naar mijn mening regels niet nageleefd Zo iemand behoord niet thuis bij welke schietvereniging dan ook Simulaties zijn die af te keuren ? Nee deze lijken totaal niet op zaken in militaire vorm of wat speciale eenheden beoefenen achter gesloten deuren Raketwerpers mortieren zware oefenmijnen zeer krachtige wapens zelfs rookgranaten of echt lijkende handgranaten zijn bij airsoft in Nederland totaal verboden Zie ik airsoft als een agressieve sport ?nee eerder vermaak met andere mensen in een gezellige omgeving die deze mooie airsoftsport zo goed mogelijk beoefenen Ben bijna 5 jaar lid nooit gewond geraakt of letsel opgelopen (gezorgt voor goede bescherming ) heel veel verdiept in airsoft en geniet nog steeds erg veel van airsoften Ik hoop dat anderen airsoft niet zien als bedreigend want dat is het echt niet hoor en anders zou ik zeggen ga een persoonlijk gesprek aan bij de N.A.B.V. zij kunnen je helemaal tot in de puntjes uitleggen en je vragen beantwoorden hopenlijk is mijn uitleg een aanzet dit te gaan doen m.v.g. michel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!