Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Maatregelen tegen 'minderwaardig' voedsel

11-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Boodschappen, supermarkt 930x520
Het wordt fabrikanten verboden om in verschillende EU-landen levensmiddelen met dezelfde verpakking maar met een significant andere samenstelling aan te bieden. De Europese Commissie gaat hiervoor de wetgeving aanpassen, na klachten uit vooral Centraal- en Oost-Europa over ‘voedselapartheid’.

Wel aanpassen aan lokale smaakvoorkeuren

Koffie met hetzelfde label die in het ene land minder cafeïne bevat dan in het andere, verschillen in het visgehalte in vissticks, de hoeveelheid cacao in chocopasta en suiker in ijsthee, moeten verleden tijd worden, aldus het dagelijks EU-bestuur.
Producenten mogen levensmiddelen wel aanpassen aan de lokale smaakvoorkeuren, maar als die een substantieel andere samenstelling krijgen en de marketing en verpakking blijven hetzelfde, dan kan dat misleidend en oneerlijk zijn.

Geen 'tweederangsconsumenten'

Consumenten moeten overal gelijk worden behandeld, aldus de commissie. Voorzitter Juncker zei vorig jaar al dat er in de EU geen ,,tweederangsconsumenten’’ mogen zijn, verwijzend naar de marketing van producten van hetzelfde merk en met dezelfde verpakking, maar met een lagere kwaliteit.
De commissie heeft al een gids gemaakt waarmee de nationale toezichthouders kunnen nagaan of EU-wetgeving wordt overtreden. Voor vergelijkende tests is 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. Eenzelfde bedrag is vrijgemaakt voor studies en handhavingsacties. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!