Aanstaande maandag besteedt Kassa aandacht aan de steeds hogere kosten van de dierenarts. De mogelijkheden op het vlak van zorg worden alsmaar complexer en geavanceerder, huisdieren worden steeds meer als een volwaardig gezinslid beschouwd, en mede daardoor moeten mensen soms moeilijke keuzes maken. Is het hebben van een huisdier nog wel weggelegd voor mensen met een beperkt besteedbaar inkomen, of wordt dit vanwege de toegenomen zorgkosten steeds meer een voorrecht van meer welvarende mensen?
Zeker als je buiten reguliere openingstijden bij de dierenarts terecht moet, ben je vaak enorme bedragen kwijt. Kassa zoekt uit hoe dat zit. En wat doet de ketenstructuur – waarbij private investeerders die een winstoogmerk hanteren dierenklinieken opkopen – eigenlijk met de prijs?
Ook staan we stil bij de energietoeslag. Mensen met een laag inkomen krijgen een éénmalige compensatie van 800 euro om de enorme stijging van de energieprijzen enigszins te compenseren. Maar studenten – die vaak met meerdere personen op één adres ingeschreven staan, vaak in slecht geïsoleerde, matig onderhouden huurwoningen – vallen buiten deze regeling. Oók als ze individueel onder de inkomensgrens zitten.
Hoe kan dat? En kan deze groep niet tóch in aanmerking komen voor compensatie? Je ziet het aanstaande maandag in Kassa.
Praat tijdens de uitzending gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren. Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn!
Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan. En heb je een consumentenvraag? Stel 'm dan op ons forum Vraag & Beantwoord.
Kassa is maandag 16 mei om 20.30 live te zien op NPO1. Mis het niet!
Als gepensioneerde (Belgische) dierenarts heb ik uw programma over de stijgende dierenartsprijzen met interesse gevolgd . Wat jullie stellen heeft mij niet verrast en integendeel had ik deze evolutie over heel Europa verwacht . Het is nml. zo dat de opkopende ketens niet alleen de dierenartsprijzen gaan bepalen maar ook de inkopen van deze praktijken regelen en daarover deals maken met multinationals in diergeneesmiddelen en dierenvoeding die over heel Europa actief zijn. Hierdoor worden kleinere geneesmiddelen verdelers van meestal generieke en goedkopere maar volledig identieke geregistreerde medicijnen uit de markt geduwd . De ketens kopen uiteraard in de eerste plaats de best draaiende praktijken in elk land op en 80% van de ingekochte medicijnen en producten door de praktijken moeten komen van de lijst opgesteld door die ketens . Een goed voorbeeld hiervan is bv Meloxicam van de firma Boehringer . Ook hiervan bestaan er talrijke generieken die even goed zijn en veel goedkoper maar die door de aangesloten praktijken niet mogen aangekocht worden . Dat is één voorbeeld , maar zo zijn er honderden producten die dagelijks in een courante praktijkvoering worden gebruikt .
Hoorde iemand in de rapportage zeggen dat iedereen het recht heeft op een huisdier. Gekker moet het niet worden. Zij vindt waarschijnlijk ook dat iedereen recht heeft op een tablet, een laptop, een auto, etc.
Voor een kleine hond ben je al gauw gemiddeld 70 euro (goede voeding) per maand kwijt, incl 2 x per jaar naar de trimster en 1 x per jaar naar de dierenarts voor algehele controle en vaccinaties. Ga je op vakantie en doe je de hond in een pension, dan komt dat er natuurlijk bij. Als je werkt en je wilt een uitlaatservice, idem dito. En als je hond groter is eet hij meer en kost dus meer en hoe ouder de hond wordt hoe hoger de kosten van de dierenarts meestal gaan oplopen. En in het begin de aanschafkosten van een riem en halsband, een mand/bench met kussen, eet/drinkbak ed. Maar je krijgt er veel gezelligheid voor terug. En aangezien je hem/haar toch wel 3 x per dag moet uitlaten, beweeg je ook meer en ben je fijn buiten. Kinderen leren verantwoordelijkheid ivm zorg en uitlaten. TIP: als je bijv. door de hoge inflatie geen geld meer hebt voor voeding, dan zijn er ook voedselbanken voor huisdieren.
Terecht dat mensen een huisdier als volwaardig gezinslid beschouwen maar een gezinslid kost geld en dat is voor een huisdier niet anders,mensen moeten eens leren nadenken en niet alleen op hun emotie afgaan.De asiels zitten vol met honden die in een opwelling tijdens de corona zijn aangeschaft en net zo makkelijk weer na de corona worden weggedaan,dat noem ik dan geen volwaardig gezinslid dit je toch ook met je kind,veel mensen nemen eerst een hond en gaan dan pas nadenken over de kosten wat het met zich meebrengt,zeker na het eerste bezoek aan de dierenarts,dieren leggen hun lot in jou hand daar ben je verantwoordelijk voor.Bedenk voor dat je een huisdier neemt wat de kosten zijn en of je het kan betalen er goed voor kan zorgen en alle liefde kunt geven,en als dat niet gaat moet je er niet aan beginnen.Ik gun iedereen die dat wil een huisdier maar denk wel goed na of het bij je situatie past anders worden de dieren de dupe en komen ze in een asiel terecht en dat moet niemand willen.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!