Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Maandag alternatief voor zorgpremieplan

10-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tweedekamertjee.jpg
Het kabinet hoopt maandag met een oplossing te komen voor de problemen over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom wordt die gezocht ,,binnen de kaders van het regeerakkoord''. Het op orde brengen van de begroting, het verkleinen van de inkomensverschillen en het versterken van de economie blijven prioriteiten.
Zo eindigde vrijdagmiddag een week vol commotie over de inkomensafhankelijke zorgpremie, die veel mensen in de middengroepen met ingang van 2014 een fikse inkomensdaling zou bezorgen en vooral de VVD-achterban gruwelijk in het verkeerde keelgat is geschoten. Donderdag kwamen de regeringspartijen VVD en PvdA al bijeen omdat hun plan echt niet meer houdbaar leek. Duidelijk werd dat een van de partijen ,,erg veel moeite heeft met een van de maatregelen in het regeerakkoord en een stabiele coalitie hoort elkaar dan te hulp te schieten'', aldus Samsom de dag erop. Volgens hem verlopen de gesprekken wel ,,constructief''.
Maatregelen
Dinsdag is het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer. Dan moet helder zijn op welke manier het regeerakkoord wordt aangepast. Waarschijnlijk worden de zorgpremies niet of minder inkomensafhankelijk gemaakt en komt er een alternatief via de belastingen. Ingewijden bevestigen mediaberichten dat ambtenaren varianten hebben aangedragen waarbij de belastingtarieven in de tweede en derde schijf worden verhoogd in plaats van verlaagd. Het geld dat dit oplevert, kan worden teruggesluisd naar de lagere inkomens via bijvoorbeeld een verhoging van de arbeidskorting voor werkenden of de algemene heffingskorting, een belastingkorting voor iedereen. Voor hogere inkomens zou de arbeidskorting verdwijnen. Dit zou het nivellerend effect hebben dat de PvdA wenst. Het Centraal Planbureau rekent in het weekend de inkomensgevolgen uit van de alternatieven. Maandag bekijken de partijen of de aanpassingen door de beugel kunnen. Hoe laat en waar dit gebeurt, is nog niet duidelijk.
Doorrekenen
,,We laten nu op dit moment mogelijke oplossingen doorrekenen wat de gevolgen zijn. Dat wachten we rustig af. Of er dus een oplossing is, dat zult u nog even moeten afwachten. Dat hangt er vanaf of er goede resultaten geboekt kunnen worden'', verklaarde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vrijdagmiddag. ANP Foto: -JvL-/Flickr
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!