Maand zonder zout: wondertoversap
26-09-2015
• leestijd 2 minuten
De maand september staat bij Kassa in het teken van zout. Of eigenlijk: minder zout. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaan er wereldwijd jaarlijks 2,5 miljoen mensen dood als gevolg van het eten van te veel zout. Twee-en-een-half miljoen! Deze week een tip van Pierre Wind voor een wondertoversapje.
Te veel zout
Zo'n 80% van het zout dat we binnenkrijgen komt uit kant-en-klare voedingsmiddelen. De voedselfabrikanten blijven veel te veel zout in ons eten stoppen. Drie gezinnen gaan samen met Kassa de uitdaging aan om de hele maand september bewust minder zout te eten. Ze laten hun ervaringen zien in een videodagboek.
Eetmeter
Met behulp van de Eetmeter van het Voedingscentrum gaan de deelnemers nauwgezet bijhouden wat ze zoal eten. Ze worden bijgestaan door voedingskundige Astrid Postma Smeets van het Voedingscentrum.
Tips
Kok des Vaderlands Pierre Wind maakt deze week een bijzonder 'wondertoversapje' klaar. Je kunt dat thuis eenvoudig zelf maken. Een lekker kruidig mengsel zonder zout dat je in vele gerechten kan gebruiken, zoals om de couscous smaakvoller te maken, of als dressing over een salade. Hoe je het kunt maken, lees je in het zoutdossier!
In het speciale dossier vind je veel andere informatie, over de deelnemers, gezondheidsaspecten, recepten, etc.
Klik
hier
voor het Dossier Minder Zout.
Wondertoversap
Het 'wondertoversap' van Pierre Wind geeft een gerecht extra smaak.
Ingrediënten: verse gember, Spaanse peper, kerrie, steranijs, paprikapoeder, geraspte citroenschil. (je kunt natuurlijk ook zelf ingrediënten zoals knoflook, gedroogde tomaat, etcetera toevoegen)
Bereiding: snijd bovenstaande ingrediënten klein en doe ze in een pannetje met water. Kook dit een minuut of 15-20 op een laag vuurtje. Dan met de staafmixer pureren en vervolgens zeven. Je kan het sap zowel warm als koud in gerechten doen. Bijvoorbeeld bij de couscous, of als dressing in een salade, of om een zelfgemaakte soep extra pit te geven. Je kunt de toverdrank in de koelkast bewaren.