Maand zonder zout: hoe staat het ermee?
19-09-2015
• leestijd 2 minuten
De maand september staat bij Kassa in het teken van zout. Of eigenlijk: minder zout. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaan er wereldwijd jaarlijks 2,5 miljoen mensen dood als gevolg van het eten van te veel zout. Twee-en-een-half miljoen!
Te veel zout
Zo'n 80% van het zout dat we binnenkrijgen, komt uit kant-en-klare voedingsmiddelen. De voedselfabrikanten blijven veel te veel zout in ons eten stoppen. Drie gezinnen gaan samen met Kassa de uitdaging aan om de hele maand september bewust minder zout te eten. Ze laten hun ervaringen zien in een videodagboek. In de uitzending is te zien hoe het de gezinnen vergaat.
Vaak wordt gezegd dat gezond eten duurder is. Deze week hebben de gezinnen de etiketten weer goed bestudeerd op zout, maar ook op de prijzen gelet. Wat blijkt, als je iets meer tijd hebt, loont het zeker om de kant-en-klare potjes, pakjes en zakjes te laten staan, maar ja, tijd is geld…
Eetmeter
Met behulp van de Eetmeter van het Voedingscentrum gaan de deelnemers nauwgezet bijhouden wat ze zoal eten. Ze worden bijgestaan door voedingskundige Astrid Postma Smeets van het Voedingscentrum. En elke week beantwoordt Astrid vragen van de deelnemers.
Tips
Kok des Vaderlands Pierre Wind heeft weer goede tips om je eten met minder zout lekker kruidig te maken. Dit keer laat hij zien hoe je ham, kaas, groenten en fruit droogt in de oven en wat voor heerlijks dat oplevert!
De tips en de uitleg zijn te vinden in het speciale dossier, waar je ook veel andere informatie vindt, over de deelnemers, gezondheidsaspecten, recepten, etc. Je kunt thuis meedoen!
Klik
hier
voor het Dossier Minder Zout.