Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Maand zonder smartphone

10-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
smartphone iphone
Geen Whatsapp, geen Google Maps, geen Spotify, geen nieuwsapps... het is allemaal even verboden in december. Tenminste, als je meedoet aan Kassa’s Maand Zonder Smartphone.
Testers
Kassa volgt deze maand drie studentes: Carleen (23), Eva (19) en Lisanne (25). Zij studeren alle drie journalistiek en zijn erg gehecht aan hun telefoon. Dit experiment stelt hen in de gelegenheid om eens te testen of ze nog zonder kunnen. Zelf kun je ook meedoen, door een mail te sturen naar demaandvan@vara.nl , of door je aan te melden op de Facebookpagina.
Verslaving
Iedere dag kijken we ongelofelijk veel op onze telefoon. Even snel checken of iemand je nog een bericht gestuurd, hoe laat je trein gaat of om een spelletje te spelen. Volgens Rob Meeuwsen, psychiatrisch verpleegkundige bij Tactus verslavingszorg Zwolle, is de kans dat je een problematisch smartphonegebruiker bent groot.
Het gebruik van een product of middel kan onderverdeeld worden in drie categorieën: sociaal gebruik, problematisch gebruik en verslaafd gebruik. Bij sociaal gebruik heb je als gebruiker de controle over je gebruik, je doet het af en toe maar met mate. Bij problematisch gebruik is dat al een stuk lastiger. Het kan dan zijn dat je bijvoorbeeld aan andere dingen niet toekomt door je gebruik, of dat je conflicten krijgt met naasten over je gebruik. Bij een verslaving is het voor de gebruiker niet mogelijk om het gebruik onder controle te houden.
Het experiment – de moeilijkheden
Om ons smartphone gebruik in beeld te brengen, organiseert Kassa deze maand zonder smartphone. Door de telefoon niet te gebruiken zal je waarschijnlijk ontwenningsverschijnselen krijgen: de behoefte om je telefoon te checken blijft, de mogelijkheid om te checken niet.
Volgens Regina van der Eijnden, universitair hoofddocent interdisciplinaire sociologie aan de Universiteit Utrecht, is het ‘afkicken’ nog niet zo makkelijk. Veelal gebruiken we onze telefoon om bijvoorbeeld verveling tegen te gaan, of om een negatief gevoel te ontlopen. Door de telefoon weg te nemen, zal je mogelijk ontwenningsverschijnselen kunnen ervaren.  Ontwenningsverschijnselen kunnen zijn: ongeduldigheid, irritatie, humeurigheid. Ook zal je – hoogstwaarschijnlijk – een hoop tijd overhouden. De grote vraag is: hoe ga je daarmee om?
Tips & Trics
Daar dient dit experiment voor. Wat gebeurt er op het moment dat je niet naar je telefoon kunt grijpen in tijden van verveling, bijvoorbeeld wanneer je date even naar de wc moet in het restaurant. In dit dossier en op onze Facebook vindt je iedere week tips en trics over hoe je met die ‘nieuwe’ vrije tijd moet omgaan. Maar ook hoe je het gebrek aan bijvoorbeeld navigatie-apps kunt compenseren.
We zijn benieuwd naar je ervaringen! Mail ze naar demaandvan@vara.nl of deel ze op de speciale Facebookpagina. Succes!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!