Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Maand zonder smartphone - Slaapexperiment
14-01-2017
•
leestijd 3 minuten
•
205 keer bekeken
•
De afgelopen maand hebben we onderzocht wat voor effect een smartphone kan hebben op je leven. We vroegen drie mensen een maand lang hun telefoon een maand lang niet te gebruiken. Dat artikel lees je
hier
. In die maand ontdekten we dat de smartphone negatieve effecten kan hebben op je ogen en houding. Maar wat voor effect heeft het overmatig gebruik van een smartphone op je slaapritme? Kassa vroeg broer en zus Dominic en Camille dit voor ons te testen.
Slaapdeskundige
Voor het experiment worden Dominic en Camille uitgenodigd in Medisch Centrum Boerhaave in Amsterdam, bij dokter Hans Hamburger. Als neuroloog en somnoloog, medisch slaapdeskundige, weet dokter Hamburger veel over slaap, slaapritmes en het gevolg van de verstoring daarvan.
Tracking-armband
Hamburger geeft Camille en Dominic een speciale polsmonitor, een actigraaf, die registreert wanneer ze wakker zijn en wanneer ze slapen. Deze polsmonitor registreert niet alleen beweging, maar ook licht. Denk hierbij aan licht dat van de smartphone komt, maar ook aan licht dat van de televisie of een computerscherm komt.
13 dagen online, 13 dagen offline
Om goed in beeld te brengen wat voor effect het scherm van een smartphone heeft op ons slaapgedrag, moeten Camille en Dominic de eerste helft van het experiment hun smartphone precies zo gebruiken als ze altijd doen. Op deze manier wordt er een nullijn gecreëerd, waar de resultaten van hun offline-leven mee kunnen worden vergeleken.
Vanaf 1 januari zijn Camille en Dominic 13 dagen offline. Niet alleen mogen ze geen smartphone gebruiken, het is voor hen ook niet toegestaan om 3 à 4 uur voordat ze gaan slapen televisie te kijken of op een computer of tablet te gaan.
Verkeerd licht en te veel informatie
Door in de uren voordat je naar bed gaat je smartphone te gebruiken of televisie te kijken, krijg je licht op het verkeerde moment. Bovendien komt je brein minder goed tot rust door de stroom aan informatie die het via de smartphone of televisie binnenkrijgt. Daardoor slaap je vaak korter en minder diep, dan als je dit verkeerde licht zou mijden. Dit gaat niet alleen ten koste van je concentratie, maar ook ten koste van je algehele fysieke gesteldheid. “Chronisch slaaptekort kan leiden tot obesitas, je weerstand neemt af”, vertelt Hamburger. Maar dat is niet alles. “Vooral jonge mensen kunnen gemakkelijk somber worden. Wanneer ze echt veel te laat naar bed gaan, kunnen ze ’s ochtends niet goed opstaan. Daardoor kunnen ze niet meer naar school. Veelal denken we dan dat dat een psychische oorzaak heeft, maar heel vaak ligt het aan het slaaptekort en verstoring van het slaapritme.”
Uitslag
Na 26 dagen komen Camille en Dominic terug bij Boerhaave, om de resultaten van het experiment te bekijken. De resultaten zijn positief. In de dertien dagen dat Camille en Dominic geen gebruik maakten van hun smartphone en tot 4 uur voor ze gingen slapen geen televisie meer keken - of een ander beeldscherm gebruikten - zijn ze allebei langer en beter gaan slapen. Camille slaapt gemiddeld 50 minuten per nacht meer en Dominic is gaan dromen. “Ik kan mijn dromen ’s ochtends nog herinneren, dat is nieuw.”
Zowel Camille als Dominic hebben het experiment als positief ervaren. “De eerste dagen waren echt moeilijk, maar de laatste dagen waren echt best wel te doen. Ik realiseerde me dat ik best zonder telefoon kan”, vertelt Dominic. In plaats van televisie kijken lazen ze een boek, of deden ze een spelletje. “Ik ben heel veel gaan lezen, en ik vond het ook super leuk om dat weer te doen”, zegt Camille.