Kassa

Maand zonder smartphone - Hoe moeilijk vonden de deelnemers het?

14-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
samsung smartphone apps 930x520
Niet op je smartphone in december, dat was de uitdaging. Bellen en sms’en mag, het gebruik van apps niet. Geen internet, geen navigatie-app, niets. Lisanne, Eva en Carleen gingen voor ons deze uitdaging aan. Hoe moeilijk was het eigenlijk, en is het ze gelukt?
Het viel best mee
Zowel Carleen, Lisanne als Eva vonden een maand zonder smartphone minder moeilijk dan ze van tevoren hadden gedacht. “Ik ben heel blij dat ik heb meegedaan”, zegt Eva. “Ik wilde dit al eens proberen, maar nu had ik extra motivatie om het te doen.”
Ook Lisanne vond het verrassend makkelijk. “Het enige moment dat ik echt gevoeld heb dat ik iets miste was de dag voor kerstmis op mijn werk. Iedereen had via de groepsapp afgesproken in kerstkleding te komen, maar ik had dat natuurlijk niet ontvangen. Stond ik daar in mijn wollen trui tussen de kerstjurkjes.”
Meer tijd voor andere dingen
Alle drie hadden ze meer tijd voor andere dingen, een boek lezen bijvoorbeeld. “Ik heb deze maand 2 boeken uitgelezen”, zegt Carleen. “Doordat ik bewust bezig was met niet op mijn smartphone kijken had ik veel meer tijd over.”
“Mijn moeder, mijn zusje en ik hebben heel vaak ’s avonds spelletjes gespeeld. Dat blijven we doen, ontzettend gezellig”, vertelt Eva.
Volhouden
Alle testers zeggen hun smartphone gebruik te willen blijven beperken. Helemaal niet is geen optie, onze samenleving draait rondom de smartphone, maar met mate kan zeker.
Zo zegt Lisanne: “Ik denk niet dat ik helemaal terug ga vallen in mijn oude gebruik. Er is maar weinig dat echt belangrijk is en wat meteen je aandacht verdient. Tijdens studeren en werk zet ik mijn telefoon in vliegtuigmodus, in de pauze kan ik dan even online gaan.”
Carleen neemt zich voor om niet meer ieder moment op haar mobiel te gaan kijken, en Eva gaat de meldingen op haar telefoon uitzetten. Zo wordt ze niet steeds getriggerd om te kijken wanneer ze een berichtje krijgt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!