Kassa

Maaltijden in restaurants vaak te zout

  •  
19-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
zout_04.jpg
Niet alleen supermarktproducten zijn vaak veel te zout, maar ook sommige restaurantkoks maken het erg bont. Een steekproef van de Consumentenbond bij dertien restaurantketens laat zien dat het merendeel van de 117 geteste maaltijden te zout is. Bezorgbeer (onderdeel van de Beren Eetcafés) spant de kroon met 15,2 gram zout in een portie spareribs. Een hoofdgerecht zou niet meer dan twee gram zout moeten bevatten.
2500 sterfgevallen
Gemiddeld eet een Nederlander negen gram zout per dag, terwijl zes gram volgens de Gezondheidsraad het maximum voor een volwassene zou moeten zijn. Wie te veel zout binnenkrijgt, heeft een vergroot risico op hart- en vaatziekten, nierfalen en botontkalking. Het minderen van de zoutconsumptie zou jaarlijks 2500 sterfgevallen kunnen voorkomen.
Onderzoek
Hoe zeer je zelf in de keuken ook op zoutgebruik let, als je uit eten gaat, ben je overgeleverd aan de kok. Daarom onderzocht de Consumentenbond dertien restaurantketens: AC Restaurants, Bezorgbeer, Bufkes, De Bijenkorf La Ruche, Gauchos, Goudreinet, Hajé, Hema, Humphrey's, Ikea, La Place, Routiers en Van der Valk.
Resultaten
Gauchos en La Place doen het met respectievelijk 1,6 en twee gram gemiddeld in een maaltijd heel goed. De Bijenkorf zit met 2,2 gram gemiddeld per maaltijd ook nog aan de goede kant. Alle anderen vergrijpen zich helaas aan het zoutvaatje, met Hajé (gemiddeld 5,7 gram zout per maaltijd) en Bezorgbeer (gemiddeld 11,5 zout per maaltijd) als treurig dieptepunt.
Maatregelen
In de studio reageren de ketens La Place, Hajé, Goudreinet en Gauchos op de uitkomsten van het onderzoek. La Place en Gauchos benadrukken dat zout niet nodig is als je werkt met verse producten en kookt met aandacht. Hajé is geschrokken van de uitkomsten en heeft direct maatregelen genomen om het zoutgebruik te minderen. Zo moet de slager minder zoute producten aanleveren. Goudreinet wegrestaurants daarentegen (gemiddeld 4,4 gram zout per maaltijd) denkt dat de klant wegblijft als ze hun gerechten met minder zout bereiden en verandert dus niets in de keuken, ook al weten ze dat te zout ongezond is. 
Niet bewust
De Bezorgbeer liet ons schriftelijk weten dat ze zich niet bewust zijn geweest van de grote hoeveelheid zout in hun maaltijden, maar ze gaan er nu iets aan doen. Ook Routiers gaat maatregelen nemen. AC Restaurants liet weten dat hun leveranciers hun producten hebben aangepast en zelf maken ze de schnitzel en de saté al minder zout.
Biefstuk of vis
Wie zelf op zout wil letten als hij uit eten gaat, kan het best biefstuk of vis kiezen. Die zijn vaak het minst zout blijkt uit het onderzoek van de Consumentenbond. Als u vindt dat het allemaal wel wat minder zout kan, steun dan de campagne 'Opzouten! Stop smakeloos zoutgebruik' waarmee de Consumentenbond de politiek en het bedrijfsleven willen overtuigen van de noodzaak het zoutgebruik te matigen. U kunt
hier tekenen. In januari worden de handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!