Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Maakt tandpasta met houtskool je tanden echt witter?

27-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4008 keer bekeken
  •  

Je ziet het steeds vaker in de winkelschappen en op sociale media: zwarte tandpasta met actieve houtskool. Het is te koop in poeder- of pastavorm en de voornaamste belofte is dat je er wittere tanden van krijgt. Maar werkt het ook?

We kopen verschillende tandpasta’s en poeders met houtskool en op de verpakkingen lezen we mooie beloften. Zo zouden de producten je tanden drie tinten witter maken, gaatjes tegengaan of zorgen voor een frisse adem. We gaan met de tandpasta’s en poeders langs bij Dagmar Slot, mondhygiëniste en hoogleraar preventie in de mondzorg.

Abrasiviteit en optisch effect

Slot bekijkt de houtskool producten en de bijbehorende beloften. ‘‘De claim dat je tanden witter zouden worden is gebaseerd op twee aspecten. Ten eerste zouden deze tandpasta’s door de houtskool een grotere abrasieve werking hebben. Dit betekent dat ze meer schuren dan andere tandpasta’s. Maar daarnaast speelt het optische effect ook een rol. De zwarte kleur geeft een sterk contrast, waardoor het lijkt alsof je tanden witter zijn’’, aldus Slot.

Tandpasta’s moeten voldoen aan bepaalde normen wat betreft abrasiviteit. Want als een tandpasta een te grote schurende werking heeft, kan het je glazuuroppervlak beschadigen. ‘‘Er is een groot verschil tussen tandpasta’s van de bekende en minder bekende merken. De multinationals houden elkaar wel scherp en deze producten voldoen aan veilige marges. Maar het is onduidelijk wat de samenstelling is van de producten van kleinere bedrijven. Deze kunnen mogelijk schadelijk zijn, dus daar zit mijn zorg’’, benadrukt Slot.

Fluoride

Sommige merken adverteren ermee dat hun tandpasta’s geen fluoride bevatten en daarmee natuurlijker zijn. ‘‘Dit is heel problematisch. Fluoride is namelijk noodzakelijk voor het voorkomen van gaatjes. De World Health Organisation heeft fluoride zelfs op de lijst met essentiële medicijnen gezet’’, vertelt Slot. ‘‘Een tandpasta zonder fluoride beschermt je tanden onvoldoende tegen tandbederf en zijn daarom sterk af te raden.’’

Slot is dus kritisch over de werking en bescherming van de zwarte tandpasta’s. Mocht je toch voor een tandpasta met houtskool kiezen, dan adviseert ze om er een met fluoride te kopen. ‘‘Een goed alternatief zijn whiteningtandpasta’s. Deze zijn bewezen effectief in het verwijderen of verdoezelen van oppervlakkige verkleuringen.’’

Reacties

Dentos, de fabrikant van een van de poeders met houtskool die in de reportage voorbijkomt, benadrukt dat hun product niet bedoeld is ter vervanging van tandpasta. Daarnaast geeft Dentos aan dat de schurende werking van het poeder vergelijkbaar is met een whiteningtandpasta. Hun volledige reactie lees je hier.

Biok Lab, fabrikant van Eco denta, laat aan Kassa weten dat zij een formule hebben ontwikkeld welke volgens het bedrijf ook het ontstaan van gaatjes in de tanden tegen zou gaan, ondanks het weglaten van fluoride. Actieve houtskool zou tanden niet op dezelfde manier kunnen bleken als peroxide, maar wel de eigenschap hebben om pigment te absorberen van het tandoppervlak. Dit in samenwerking met de schurende werking zou zorgen voor herstel van de tandkleur. Hun volledige reactie lees je hier.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Gerardanius
Gerardanius28 nov. 2021 - 10:07

Ik gebruik naar tevredenheid The Humble Co met charcoal (houtskool). Voor mij niet om wittere tanden te krijgen. Wel omdat het dierproefvrij en veganistisch is. Ben benieuwd naar wat er over specifiek deze tandpasta te zeggen is in relatie tot het artikel. En @Kassa, kunnen jullie ook aandacht besteden aan dierproeven die onnodig worden toegepast voor consumentenproducten?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!