Kassa

'Maak vlees duurder voor duurzame toekomst'

03-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Vlees Suermarkt 930x520
De eetgewoonten van Nederlanders zullen drastisch moeten worden aangepast om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen te gaan. Volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) is het de verantwoordelijkheid van consumenten om ,,duurzamer en gezonder'' te gaan eten. De vleesindustrie is het hier niet mee eens.

'Minder vlees, meer groente'

Volgens de raad zouden we ,,substantieel'' minder vlees moeten gaan eten en meer groente, peulvruchten en andere vegetarische producten. De verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten is nu 70/30. Maar dat kan volgens de Rli in 2030 naar 40/60 verschuiven. ,,Dat is mogelijk en wenselijk vanwege de klimaatdoelstellingen. Binnen zo’n eetpatroon blijft er ruimte voor het eten (zij het met mate) van duurzaam geproduceerd vlees, zuivel en eieren'', meent de raad.

Accijnzen en tv-koks

De overheid zou vlees onaantrekkelijk moeten maken door een hoger btw-tarief in te voeren of door accijnzen in te voeren. Ook zouden er tv-koks ingezet moeten worden ,,om te zorgen dat eten met meer groenten en fruit en minder dierlijke producten wordt geassocieerd met aantrekkelijk, lekker, en gemakkelijk bereidbaar voedsel.'' Daarbij is het de verantwoordelijkheid van de voedselindustrie, de groothandel, supermarkten en restaurants om ,,duurzamere'' producten aan te bieden.

Vleessector: we lopen al voorop met verduurzaming

Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector COV werken hogere belastingen op vlees niet. ,,Iedere keer opnieuw de vleestaks van stal halen, verandert niks. Dat dit fiscale idee onuitvoerbaar en contraproductief is, blijkt uit diverse studies'', zegt voorzitter Jos Goebbels. Volgens hem worden andere sectoren ten onrechte buiten schot gelaten in het rapport, als het gaat om het oplossen van het milieuvraagstuk. Volgens de COV-voorman loopt de Nederlandse vleessector voorop als het gaat om verduurzamen.
Volgens de Rli draagt de productie en consumptie van dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren, in belangrijke mate bij aan de broeikasgasuitstoot. De veehouderij veroorzaakt nu 10 procent van de totale uitstoot.

'Kolossale klimaatopgave'

De afspraken die in het klimaatakkoord van Parijs zijn gemaakt over beperking van de uitstoot van broeikasgassen brengen voor Nederland ,,een kolossale klimaatopgave'' met zich mee. De RLi is een is een onafhankelijk adviesorgaan dat regering en parlement adviseert over duurzame ontwikkeling van de leefomgeving en infrastructuur. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

manwijf
manwijf4 apr. 2018 - 15:31

Meer dan 2 kinderen ontmoedigen (lees: niet meer sponsoren) zet meer zoden aan de dijk, dan dat hele vlees verbieden. Weer zo'n maatregel die bedoelt is om iets heel anders te bereiken: nl meer land vrij maken voor de bouw van huizen. Als we doorgaan met het binnenhalen, zal er op een goed moment een tekort aan grond komen. Vroeg of laat. Daarom moet de landbouw er aan geloven. Dat hele milieu is kletskoek en wordt als reden voor echt alles gebruikt. Maar nogmaals: teveel MENSEN is het grootste milieuprobleem! Teveel kinderen betekent: nog meer milieuproblemen.

1 Reactie
rietje328
rietje32817 apr. 2018 - 12:25

Dit is weer zo'n bullshit antwoord... U weet dat het gemiddeld aantal kinderen per vrouw in Nederland al jaren rond de 1,7 à 1,8 ligt? Daar komt de bevolkingsgroei in Nederland dus NIET vandaan. Ik zou zeggen, verdiep u eens in de cijfers van het CBS. Het is ook onzin om te beweren dat de landbouw moet krimpen om meer land vrij te maken voor de bouw van huizen. Als we met z'n allen duurzaam vlees gaan eten, dan is er juist meer ruimte nodig om deze dieren naar buiten te laten i.p.v. ze in krappe hokjes te stoppen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!