Kassa

'Maak AOW-leeftijd flexibel'

17-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen ouderen 930 520
Het nieuwe kabinet ontkomt er niet aan om de AOW-leeftijd te versoepelen of te bevriezen, menen werkgeversorganisaties. Grote groepen werknemers lopen namelijk de kans om ver voor hun pensioen uit te vallen, omdat ze zijn opgebrand.
Flexibilisering AOW
Werkgeversorganisaties voor de bouw, metaal en installatie doen maandag in het Financieele Dagblad een oproep voor flexibilisering van de AOW-leeftijd. Ze wijzen daarbij onder meer op cijfers van het UWV en het Pensioenfonds voor de metaal (PMT), die laten zien dat het aantal arbeidsongeschikten sterk is gestegen sinds het afschaffen van de VUT en het verhogen van de pensioenleeftijd.
Zware beroepen
Eerder kwam uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) naar voren dat de kosten om werknemers met zware beroepen eerder met pensioen te laten gaan, te overzien zijn. Economen van onderzoeksinstituut SEO stelden in een rapport dat vrijdag naar de Tweede Kamer werd gestuurd dat flexibilisering van de AOW niet de oplossing is, omdat mensen met een laag inkomen het vaak niet kunnen betalen om eerder te stoppen met werken. ANP

Meer over:

flexibel, aow, pensioen, seo, vut
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

mathijs_b
mathijs_b27 jul. 2017 - 23:18

Waarom zo moeilijk? Ga ervan uit dat een gemiddelde burger een bepaalde leeftijd haalt, b.v. 87 jaar. De AOW begint nu met 67 jaar, dus moest er 20 jaar uitbetaald worden. Stel de AOW bedraagt € 10.000 per jaar en de burger gaat gemiddeld € 200.000 ontvangen. Laat de burger kiezen met welke leeftijd de AOW moet ingaan.Stel hij kiest 62 jaar dan krijgt hij 87 - 62 = 25 jaar AOW en dus € 200.000 / 25 = € 8000 p/jr. Een ander kiest voor 72 jaar en hij krijgt € 200.000 / 15 = € 13.333 per jaar.Probleem opgelost!

snuffelbaard
snuffelbaard19 jul. 2017 - 9:39

Allemaal onzin! Verhoging AOW-leeftijd was en is gewoon ordinaire bezuinigingsmaatregel van VVD & D66 (Rutte & Pechtold). Als flexibele AOW wordt ingevoerd zijn de mensen met het laagste inkomen straks weer de dupe, wedden? Waarom mag niet iedereen die 40 jaar lang elk jaar netjes zijn 2,5% premie heeft betaald met pensioen?

gerardvantol
gerardvantol17 jul. 2017 - 21:16

Dus de heren/dames werkgevers zijn er ook achter dat 40 jaar zwaar werk het lijf zodanig afbreekt, dat doorwerken geen optie is. Eerst waren ze zo te spreken over de verhoging AOW maar nu zien ze dat dat gewoon veel geld kost en willen ze het weer snel terugdraaien.

karelberger
karelberger17 jul. 2017 - 20:53

kijk eens op FNV SITE samen werking SER en FNV, in het SER rapport FLEXIBLE PENSIOEN EN AOW. Hierin word gesproken over flexible en betaalbare  AOW EN PENSIOEN

geensaus
geensaus17 jul. 2017 - 20:23

Dan moet er bijgepast worden, WIA kost ook geld.Waarom niet gedeeltelijk met pensioen en gedeeltelijk werken? Die premie is na tig aantal jaren wel betaald, dat zit heus wel in de pot. Niet voor iedereen een oplossing, maar het wordt nu wel duidelijk dat het wensdenken van de overheid onrealistisch is. Toen die plannen op tafel kwamen dacht ik al: "Ik moet het nog zien, een mens moet het ook kunnen volhouden". Tja, zie daar.

van deuveren
van deuveren17 jul. 2017 - 17:26

Ben hier volledig mee eens met het onderzoekinstituut SEO dat flexibilisering van de AOW, niet de oplossing is omdat mensen mat een laag in komen het vaak niet kunnen betalen om eerder te stoppen met werken! ZODAT VÓÓR DEZE GROEP NIET ANDERS DE KEUZE OVERBLIJFT OM NAAST AOW EN PENSIOEN DOOR TE BLIJVEN WERKEN NOG EEN AANTAL JAREN,VOORAL ALS ER EXTRA KOSTEN OP HUN AFSTEVEND ZOALS EXTRA ZORGKOSTEN BETREFT LEVENSONDERHOUD B.V.ANDER HYPOTHEEK-HUIS!! HET rijk trekt zich terug in aftrekbaarheid van een hoop extra kosten zodat je deze kosten zelf op moet gaan hoesten! Dan blijft doorwerken ook NA 67 jaar als enigste oplossing over!!

van deuveren
van deuveren17 jul. 2017 - 17:12

weer en fabel!Dat het afschaffen van de VUT (10 JAAR GELEDEN!)en het verhogen van de pensioenleeftijd (5 JAAR GELEDEN!)het aantal arbeidsongeschikten drastisch is toegenomen!? ZIJN deze mensen WERKELIJK arbeidsongeschikt of is dit een truukkje (DOOR SCHULD VAN HET RIJK)om van werknemers die te duur zijn  om op een makkelijke manier af te komen!?(DOOR DIE VERDOMDE MARKTWERKING VAN DE OVERHEID!) ALS DE VERANTWOORDELIJKHEID WAT BETREFT DE ZIEKTEWET EN WIA van DE WERKNEMER VOLLEDIG LIGT BIJ DE WERKGEVER IS DIT NOGMAALS DE WERELD OP ZIJN KOP! WAAROM IS DE OUDE REGeLING NIET BLIJVEN BESTAAN ONDER VERANTWOORDELIJKHEID VAN HET RIJK!? IN DE VORM VAN HET G.A.K.en het RIJKSARBODIENST !? Ik heb hier meermaals op aangedrongen maar er gebeurd nog steeds niks! ALS DIT NIET OP KORTE TERMIJN VERANDERD BLIJVEN VOOR WERKGEVERS NIET ANDERS DE KEUS OM `ZIEKE`WERKNEMERS TE LOZEN!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!