Kassa

'Maak alle schoolpleinen rookvrij'

03-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sigaret_33.jpg
Scholen moeten hun schoolpleinen rookvrij maken. Daarvoor pleit de Alliantie Rookvrij Nederland, een nieuwe organisatie die zich wil inzetten om het aantal rokers in Nederlanders verder terug te brengen. KWF Kankerbestrijding heeft het initiatief genomen tot de oprichting. Andere deelnemers zijn onder meer de Hartstichting en het Astmafonds.
Belangrijk middel
De alliantie ziet in rookvrije schoolpleinen een belangrijk middel om te voorkomen dat jongeren gaan roken.
Stivoro
Eén van de redenen dat de nieuwe organisatie is opgezet is dat Stivoro, een andere organisatie die roken probeerde te ontmoedigen, door het kabinet wordt opgedoekt. De Alliantie Rookvrij Nederland wil ook druk uitoefenen op het kabinet om meer antirookmaatregelen te nemen, en in het algemeen voorlichting geven over de gevaren van roken.
Nodig
Volgens de kankerbestrijding is dat nodig. ,,Nederlanders weten minder over de risico's van roken dan andere Europeanen'', zegt een woordvoerder. Uit cijfers van vorig jaar blijkt bijvoorbeeld dat 61 procent van de Nederlandse rokers vindt dat meeroken slecht is. Bijna een kwart (23 procent) van de rokers gelooft niet dat meeroken longkanker veroorzaakt.
Veel gerookt
Daarbij wordt in Nederland relatief veel gerookt. Nederland behoort met 27 procent aan rokers tot de middenmoot van Europa. In Zweden, bijvoorbeeld rookt 14 procent van de bevolking. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!