Kassa

Maagzuurremmers vaak onnodig lang gebruikt

23-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1910 keer bekeken
  •  
medicijnen pillen dokter verslaving 1127

Negentig procent van de patiënten die voor langere tijd maagzuurremmers voorgeschreven krijgen van hun huisarts, hebben daar geen indicatie (meer) voor volgens de richtlijn Maagklachten. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en het Nivel in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

In bijna 9 op de 10 gevallen worden volgens de onderzoekers maagzuurremmers zonder medische indicatie langdurig voorgeschreven. Het gaat hierbij vooral om de sterkere maagzuurremmers, de zogenoemde protonpompremmers (PPI’s). Hiervan is bekend dat het moeilijk is om deze af te bouwen. Het Radboudumc deed research bij zo'n 300 huisartspraktijken.

'Arts kan helpen met afbouwen'

Volgens de onderzoekers wijzen de resultaten op een structureel probleem bij het voorschrijven van maagzuurremmers. Huisarts en mede-onderzoeker Jako Burgers: “Het afbouwen van deze maagzuurremmers is lastig; patiënten krijgen snel hun maagproblemen terug als ze te snel afbouwen en dan beginnen veel patiënten toch weer de medicijnen te slikken. Met alle vervelende bijwerkingen voor de patiënten en onnodige kosten voor de maatschappij. Huisartsen kunnen patiënten helpen om de maagzuurremmers af te bouwen. Dit kan onder andere door het geven van leefstijladviezen op maat.”

Op Thuisarts.nl is de Keuzehulp Maagklachten te raadplegen. Deze informeert patiënten dat zij maagzuurremmers niet langdurig moeten slikken en wat de mogelijke oorzaken zijn van de maagklachten. Gezond leven en voedingsadviezen kunnen maagklachten helpen verminderen en maagzuuremmers onnodig maken.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

praat mee
praat mee23 mrt. 2022 - 17:14

ik neem alleen bij last van.Gebruik soms zuiveringszout, maar dat kun je bijna nergens meer kopen

.aagje
.aagje23 mrt. 2022 - 12:55

Ik slik maagzuur remmers om dat ik een breuk in m,n middenrif heb ,doe ik dat niet dan komt het zuur naar boven .

ed in den bosch
ed in den bosch23 mrt. 2022 - 11:12

Ik gebruik maagzuurremmers m.b.t. de medicijnen die ik moet slikken. Niet vanwege een afwijkende leefstijl. Daar valt weinig aan te doen.

liadegroof
liadegroof23 mrt. 2022 - 10:40

Er wordt NOOIT naar de leefstijl gevraagd maar meteen maagzuurremmers voorgeschreven,eerst dient de oorzaak opgespoord te worden medicatie kan altijd nog maar daar zijn de artsen niet voor opgeleidt, helaas

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!