Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Maagzuurremmer niet altijd effectief'

23-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
medicijn_pil_06.jpeg
Bij een op de drie Nederlanders werkt de standaard voorgeschreven dosering maagzuurremmer onvoldoende. Door een genetische variatie breekt hun lever deze medicijnen te snel af. Deze patiënten zouden een hogere dosering moeten krijgen of een maagzuurremmer die minder snel wordt afgebroken. Dat concludeert apotheker in opleiding Nicole Hunfeld in een onderzoek, waarop ze vrijdag promoveert aan de Erasmus MC in Rotterdam. ze vrijdag promoveert aan de Erasmus MC in Rotterdam.
Hunfeld kwam erachter dat bij ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking DNA-varianten voorkomen die zorgen voor een verminderde zuurremming. Zij pleit voor een stapsgewijze individuele dosering in plaats van meteen de gebruikelijke dosering voor te schrijven.
Hunfeld deed onderzoek naar de maagzuurremmers die in Nederland het meest worden voorgeschreven, de zogenoemde proton pomp remmers. Deze medicijnen zijn bedoeld voor patiënten met maagklachten, zoals brandend maagzuur of een maagzweer. Ze worden ook voorgeschreven aan patiënten die medicijnen gebruiken die de maag kunnen beschadigen, zoals zware pijnstillers.
Maagzuurremmer behoren al jaren tot de top tien van medicijnen die het meest worden voorgeschreven, zowel in Nederland als internationaal. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!