Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Maagband helpt extreme dikkerds niet
09-06-2009
•
leestijd 1 minuten
•
53 keer bekeken
•
Een maagband helpt de meeste extreem zware mensen niet om af te vallen. Deze buitengewoon dikke mensen hebben waarschijnlijk meer aan een maagbypass om hun gewicht naar beneden te krijgen.
Dat heeft de Utrechtse chirurg Justin de Jong vastgesteld na een onderzoek naar het effect van maagbanden, waarop hij donderdag aan de Universiteit Utrecht promoveert.
Het afsluiten van een deel van de maag helpt wel bij 'gewone' zeer dikke mensen. Twee jaar na plaatsing was driekwart van hen ongeveer 30 procent van hun gewicht kwijt. In Nederland dragen enkele duizenden mensen een maagband.
Een maagband knelt de toegang naar de maag af. Er blijft nog een klein stukje maag beschikbaar, zodat patiënten maar heel weinig kunnen eten. Maar uit het onderzoek van De Jong blijkt, dat sommigen als het ware door de afsluiting heen eten. Ze nemen nog steeds zoveel voedsel tot zich, dat ze last krijgen van zuurbranden en oprispingen.
Om in aanmerking te komen voor een maagband, moet de bmi (body mass index) van de patiënt hoger zijn dan 40. Deze mensen zijn ongeveer 70 kilo te zwaar. Patiënten met een bmi van meer dan 50 kunnen beter een maagbypass ondergaan, waarbij een deel van de maag wordt weggehaald en een deel van de dunne darm wordt afgesloten, aldus De Jong.
Een gezond bmi ligt onder de 30. Maar helaas haalt bijna de helft van alle Nederlandse volwassenen dat niet: 40 procent van de vrouwen en 51 procent van de mannen is te zwaar.