Kassa

Luchtvaartmaatschappijen dienen passagiers snel terug te betalen

23-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
vliegtuig lucht 1127

Luchtvaartmaatschappijen moeten het geld van vluchten die na 1 oktober worden geannuleerd binnen zeven dagen terugbetalen. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen dinsdag aan de Tweede Kamer na overleg tussen de Inspectie voor de Luchtvaart en Leefomgeving (ILT) en de luchtvaartbranche.

Het geld van vluchten die vóór 1 oktober worden geannuleerd moet volgens de minister "zo spoedig mogelijk, maar maximaal binnen zestig dagen na de aanvraag terugbetaald zijn." Wanneer luchtvaartmaatschappijen zich niet aan de afspraken houden, kunnen ze onder toezicht worden gesteld. De ILT sprak met KLM, Transavia, TUI, Corendon en Vueling, maar zegt ook andere maatschappijen in de gaten te houden.

Keuzes terugbetaling passagiers

Bij het begin van de coronacrisis is de regeling getroffen dat passagiers een voucher in plaats van geld terugkregen bij annulering van een vlucht. Inmiddels krijgen passagiers bij vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen weer de keuze tussen terugbetaling, een vervangende vlucht of een voucher. Alleen Vueling Airlines geeft volgens de inspectie nog niet duidelijk aan welke keuzes reizigers hebben nadat een vlucht is geannuleerd. Vueling moet dit per 1 oktober op orde hebben. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Barry54
Barry5423 sep. 2020 - 18:00

Wij hadden twee vluchten bij Transavia geboekt, van allebei snel en probleemloos het geld terug ontvangen.

MARIO VAN DER BURGT
MARIO VAN DER BURGT23 sep. 2020 - 15:57

Op 24 maart 2020 boekten wij een retour vlucht bij Transavia van Alicante naar Eindhoven en v.v. I.v.m. het Corona virus werd onze vlucht door Transavia geannuleerd. Hierop kregen wij een voucher code met wachtwoord. In het wachtwoord staat een teken dat niet op ons toetsenbord staat vermeld. Hierop heb ik gereageerd maar nooit antwoord ontvangen. Wij ontvingen wel een bevestiging van de annulering met vermelding van de reissom van €306 en een voucher met wachtwoord dat geldig is t/m 14-05-2021. Ik heb herhaaldelijk geschreven en een klacht ingediend dat ik de reissom vergoed wil krijgen. Geen antwoord ontvangen. Wellicht kan jullie bemiddeling uitkomst bieden. Onze hartelijke dank

Gerardus1942
Gerardus194223 sep. 2020 - 12:54

Ben door Corendon 1 dag eerder dan gepland teruggeroepen waarvoor wij extra kosten hebben moeten maken i.v.m. vervoer (taxi),1) hebben wij recht op vergoeding, 2) Bij terugvlucht tussenlanding met gewijzigde tijden en dag.

tenormin
tenormin23 sep. 2020 - 11:43

Dat dwingende van: alleen voucher (een jaar geldig) moet niet meer mogen. Niemand heeft een glazen bol maar ook: niemand weet hoe lang Covid 19 rondwaard. Dus geld terug de meest eerlijke optie. Ik begrijp dat Vliegtuigmaatschappijen er rot voorstaan maar dat geldt ook voor de werkende Nederlanders (als ze nog werk hebben). Niemand heeft een geldboom in de tuin: dus zo snel als mogelijk klanten terugbetalen en weg met de vouchers.

marleenvanh
marleenvanh23 sep. 2020 - 11:43

Is dit EUROPEES? Of heeft het alleen betrekking op luchtvaartmaatschappijen die òf Nederlands zijn òf vanaf Nederlandse bodem vertrekken? Hoe moet ik dat zien? Voorbeeld: Wanneer je als Nederlander in januari j.l. direct bij Brussels Airlines boekte, die vluchten (van begin april) werden gecancelled waarna je omboekt naar half september (zelfde bestemming) en zij dan die vluchten (half juli al - !) ook weer cancellen.... Dan wil jij, de passagier, niet weer een voucher maar GEWOON het geld terug. Wanneer het na veel moeite (!) lukt om een online formulier (refund request) in te vullen begin augustus, mag je er dan ook vanuit gaan dat je uiterlijk half oktober het bedrag terug hebt? Of ben je dan afhankelijk van Belgische regels?? Een verenigd Europa..... WANNEER ECHT?!

HansWilma
HansWilma23 sep. 2020 - 9:46

Omdat er nogal wat negatieve ervaringen in het nieuws kwamen rond dit onderwerp willen wij hier toch graag onze positieve ervaring delen: we hebben onlangs op donderdag onze vlucht bij Transavia geannuleerd en tot onze blijde verrassing stond het geld al de daaropvolgende dinsdag bijgeschreven op onze bankrekening. Zo kan het blijkbaar ook :-)

ChristinaG
ChristinaG23 sep. 2020 - 9:04

Een positief geluid : onze boeking voor Kreta werd op 11/9 door Transavia geannuleerd en tot onze grote verrassing/verbazing stond op 14/9 het volledige bedrag van de tickets al op onze bankrekening!

1 Reactie
tenormin
tenormin23 sep. 2020 - 11:46

Geweldig: op Vraag & Beantwoord zijn/waren zoveel mensen die genoegen moeten nemen met een voucher; dit is een prettig bericht om te lezen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!