Kassa

Luchtruim zeker dicht tot zaterdag 20.00 uur

16-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig_004_06.jpeg
Het Nederlandse luchtruim blijft tot zeker acht uur zaterdagavond gesloten. Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat gemeld.
De luchtvaartautoriteiten lieten weten dat met het aanhoudende weertype het luchtruim tot nader order, maar zeker tot zaterdagavond acht uur gesloten blijft. Door de weersomstandigheden blijft de vulkanische as uit IJsland langer boven het Europese vasteland hangen, waardoor het niet veilig is om te vliegen, zo meldde de inspectie.
De KLM en dochtermaatschappij Transavia lieten zaterdagochtend al weten dat zij al hun vluchten voor de hele dag hebben opgeschort.
Andere Europese landen, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië lieten eerder op de dag weten hun luchtruim voorlopig gesloten te houden.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat houdt regelmatig overleg met onder meer de Militaire Luchtvaart Autoriteit, de Luchtverkeersleiding Nederland en het KNMI over de stand van zaken. Gezamenlijk bepalen zij of het veilig is of niet om te vliegen. Ook houden zij nauw contact met buitenlandse autoriteiten. Alle autoriteiten baseren zich op de informatie van het Volcanic Ash Advisory Center in Londen.
Vliegverkeer op zicht, zoals ballonvaart, zweefvliegen en zeil-en schermvliegen wordt door de inspectie beperkt toegestaan.
Het Nederlandse luchtruim is al sinds donderdagmiddag 18.00 gesloten. Vliegen door een aswolk is onder meer gevaarlijk omdat de motoren van een toestel kunnen uitvallen.
Reizigers die zaterdag naar Schiphol zijn gekomen in de hoop dat ze kunnen vliegen, horen gelaten aan dat het luchtruim in ieder geval nog een groot deel van de dag gesloten blijft.
In de loop van de ochtend werd het steeds drukker op de luchthaven. Mensen kwamen informeren of hun vlucht toch wellicht ging. Al gauw werd duidelijk dat ze tevergeefs waren gekomen. Op de informatieborden stonden de vluchten nog altijd geannuleerd en het in groten getale aanwezige luchthavenpersoneel had dezelfde boodschap. Ze raadden buitenlandse reizigers aan terug te keren naar hun hotel.
Bij de informatiebalies stonden flinke rijen. Mensen wilden hun ticket omboeken, een internationale treinreis regelen of meer informatie over wat ze het beste konden doen.
In de vertrekhallen deelden grondstewardessen broodjes en water of sap uit.
Bron: ANP Meer informatie over de gevolgen van de aswolk op het vliegverkeer vindt u hier .
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!