Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Luchthavenbesluit Twente moet van tafel'

25-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegreis_12.jpg
Natuurmonumenten wil dat staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur het Luchthavenbesluit voor het toekomstige vliegveld Twente intrekt. Het Luchthavenbesluit ligt nu ter inzage. Als het wordt vastgesteld, is de komst van de luchthaven een feit.
Monumentale bomen
Volgens de natuurorganisatie moeten de gevolgen voor honderden hectare bos in de regio eerst ,,glashelder'' zijn. Tot die tijd is het besluit zoals het er nu ligt onacceptabel, aldus Natuurmonumenten maandag.
De Twentse actiegroep Stichting Lonnekerberg (STiL) ontdekte vorige week in het besluit dat alle bomen boven een bepaalde hoogte in de wijde omgeving van de luchthaven gekapt moeten worden. Dat zou betekenen dat duizenden, deels monumentale en beschermde bomen tegen de vlakte gaan. Projectontwikkelaar ADT (gemeente Enschede en provincie Overijssel) suste de grote onrust door te stellen dat de regels in het besluit in overleg met het ministerie van Mansveld worden versoepeld en dat er maar ,,enkele honderden bomen'' zouden moeten verdwijnen.
Duidelijkheid van ministerie
Natuurmonumenten vindt dat niet acceptabel. ,,Een besluit met de strekking 'we gaan iets zeer ingrijpends doen, maar misschien valt het nog wel mee' kan niet'', aldus de organisatie. ,,ADT gaat daar ook helemaal niet over. Het ministerie moet glashelder maken of het nu om honderden hectaren bos of honderden bomen gaat. Pas daarna kan het besluit opnieuw ter inzage worden gelegd.''
Natuurmonumenten, die delen van het gebied beheert, was al tegen de komst van Twente Airport. De vereniging vindt het onnodig, omdat vlakbij in Duitsland bij Münster ook al een regionaal vliegveld is.
Staatssteun
Allerlei partijen en ook de Tweede en Eerste Kamer mogen hun zegje nog doen over het ontwerpbesluit. Op basis daarvan stelt het ministerie een definitief besluit vast. Dat is ook nog afhankelijk van onder meer het oordeel van de Europese Commissie of de publieke bijdragen voor de luchthaven zijn te verenigen met de Europese regels voor staatssteun. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!