Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Lucht in grote steden is het viest'

05-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
smogstad.jpg
De lucht in de grote steden in Nederland is het meest vervuild en dat komt voornamelijk door het verkeer. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieudefensie. De organisatie deed op 101 locaties in Nederland metingen naar de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht, voornamelijk in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.
Geen harde conclusies
Doordat de meetinstrumenten niet allemaal even dicht op vervuilende wegen hangen en niet overal in hetzelfde jaargetijde is gemeten, kunnen er geen harde conclusies worden verbonden aan het onderzoek, waarschuwt Milieudefensie. Wel blijkt over de hele linie dat de hoogste concentraties vervuiling opduiken in de steden en dat de lucht daar zelfs vuiler is dan bijvoorbeeld ,,onderaan het talud van een snelweg''.
Nog beroerder
Er valt volgens de organisatie meer te zeggen over de kwaliteit van de lucht als er een heel jaar is gemeten en als de resultaten zijn vergeleken met andere gegevens. Waarschijnlijk zullen de resultaten na een jaar meten nog wat beroerder uitvallen, omdat juist in het najaar en de winter de concentraties van de vervuiling hoger zijn.
Oude dieselmotoren
Met name oude dieselmotoren van verkeer zijn de oorzaak van de hoge concentraties vervuiling. De onderzoekers adviseren de overheid om het gebruik van schone auto's, fiets en openbaar vervoer te stimuleren en om de vervuilende auto's juist te weren uit de stad.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!